Tizedelő szmog

Az Európai Bizottság felmérései szerint a világon minden tizedik korai halálesetért a szmog tehető felelőssé, Európában pedig évente több mint négyszázezer elhalálozás vezethető vissza erre az okra.


A következő hét évben az Európai Unió polgárai 183 milliárd eurót takaríthatnak meg, ha be­vezetik a piacra azokat az inno­vatív szmogcsökkentő fűtési, illetve közle­kedési technológiákat, amelyek képesek védelmet biztosítani a környezetszennyezéssel és annak egészségre gyakorolt hatásaival szemben – derül ki az InnoEnergy és a Deloitte által közösen jegyzett Clean Air Challenge kutatásból. A jelentés cselekvést sürgetve hívja fel a figyelmet a rendkívül súlyos helyzetre, továbbá arra, hogy haladéktalanul lépni kellene ezen a területen, mert a számítások szerint a szmog miatti károk kezelése 2018 és 2025 között már így is 475 milliárd eurós kiadást jelent majd az Európai Unió számára, és ez az átlagos éves GDP közel három százalékát teszi ki.

A jelentés rámutat arra is, mennyire eltérő módon hat az emberekre a rossz levegőminőség. A szmog kiváltó okaiban és hatásaiban óriási regionális eltérések tapasztalhatók: míg Nyugat-Európában a közleke­désre vezethető vissza leginkább, addig keleten a fűtésből származik a legtöbb szennyezés. A kiváltó okoktól függetlenül mindenütt a legfiatalabbak a leginkább érintettek, a részecskekibocsátás százegységnyi növekedése az ötévesek esetén átlagosan 2,3 évvel rövidíti meg a várható élettartamot, áll a jelentésben.

Főbb légszennyező anyagok kibocsátásának alakulása (EU-28) Forrás: Clean Air Challenge Report

A szmogellenes harcban elsősorban két területre érdemes kiemelten fókuszálni a szakemberek szerint: a szállításra, illetve ezzel együtt a közlekedési fejlesztésekre, továbbá a hagyományos technológiákat kiváltó és előremutató fűtési, hőtárolási megoldások támogatására. A szakemberek komoly előrelépésben bíznak a forgalomoptimalizálás terén, valamint az alternatív üzemanyagok és az azokat hasznosító járművek elterjedésében a közlekedésben, miután ezekkel számos induló vállalkozás kiemelten foglalkozik Európa-szerte, akárcsak a hőtárolási lehetőségek kiterjesztésével, mint a hatékony energiamenedzsment egyik kulcsszegmensével is.

A fűtési rendszerek korszerűsítését illetően pedig mindinkább az olyan fejlesz­tési tervek kapnak figyelmet Európában, amelyek a megújuló energiaforrások eddigieknél nagyobb arányú alkalmazását irányozzák elő. Kétség sem férhet hozzá ugyanis, hogy a tiszta energiákra épülő hőtermelés radikálisan csökkenthetné belátható időn belül a szmog mennyiségét, és ezzel együtt annak egészségkárosító hatásait.

„Megdöbbentő látni, hogy a szmog a mai napig mekkora veszélyt jelent közösségeink egészségére nézve. A jelentős anyagi kiadásoktól eltekintve nincs olyan indok, amely megmagyarázná, hogy a rendelkezésünkre álló technológiák alkalmazásával miért ne lélegezhetnének tiszta levegőt az emberek. Az InnoEnergynél a problémák megoldását azok forrásánál ragadjuk meg, és ez most sincs másképp. Aktívan keressük annak lehetőségét, hogy anyagilag vagy szakmailag támogathassuk a szmog megállítása mellett elkötelezett vállalkozásokat” – jelentette ki Diego Pavia, a cég vezérigazgatója.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka