Tizenkét magyar startup a világ legjobbjai között

New York, Tel-Aviv, Dubai – három izgalmas, ám sok szempontból teljesen különböző karakterű világváros. Egy dolog azonban biztosan közös bennük: kulcsszerepet játszanak az innováció és a technológiai fejlődés globális színpadán. A Magyar Nemzeti Kereskedőház jóvoltából idén ősszel tizenkét magyar startup kapta meg az esélyt, hogy ezekben a kiemelt jelentőségű innovációs központokban pallérozódjon.


Egyre nagyobb pezsgés jellemzi a hazai startup ökoszisztémát, gombamód szaporodnak az innovatív garázscégek, újabb és újabb ötle­tek­kel próbálják meghódítani a világot az induló magyar vállalkozások. A fejlődés tagadhatatlan, azonban a következő magyar startup siker eléréséhez és az innovációs kultúra további fejlesztéséhez rengeteget kell még tanulnunk a globális technológiai „huboktól”.

Ezt a tudástranszfert, a nemzetközi piaci környezet megismerését, illetve a létfontosságú üzleti, befektetői kapcsolatépítést teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade programja, melynek keretében magyar startupok vehetnek részt a világ legjelentősebb innovációra és technológiára fókuszáló eseményein.

Várják a közép-európai startupokat Connecticutban

Startup kiállításon, egyetemi innovációs napon és cégre szabott vállalkozásfejlesztési tréningen vehetett részt az öt kiválasztott magyar csapat a New York-i TechWeekhez kapcsolódóan októberben. A program során a cégek válaszokat kaphattak cégalapítási és vállalkozói vízumot érintő kérdéseikre, megismerhették a connecticuti Quinnipiac Egyetem innovációs központját és Connecticut komplex programját, mellyel a közép-európai startupok tevékenységét ösztönzik az államban. A csapatok megismerkedhettek a Connecticut Innovation befektetési alap – mely 120 millió dollárnyi tőkével keres befektetési lehetőségeket startup projektekbe – képviselőivel is.
New Yorkban Magyarországot az online csalások megelőzését elősegítő SEON, a fotók médiumoknak történő értékesítését lehetővé tevő Reporter Community, az online tőzsdei kereskedést forradalmasító Brookerchooser, az ózon felhasználásával helyiségeket sterilizáló berendezést kifejlesztő Ozone Extrade és a szenzoros mozgáselemző applikációt fejlesztő Wearnotch képviselte.

Izrael, az innováció éllovasa

Az akciókamera-stabilizátort gyártó Sybrillo, a bitcoin digitális fizetőeszköz elterjesztésén dolgozó Shinrai és a profi fotósok munkáját megkönnyítő Picturesqe képviselte hazánkat a tel-avivi DLD Innovációs Fesztiválon szeptemberben. Az ötnapos rendezvény keretében a magyar startupok nem csupán a szakkiállításon mutatták be projektjeiket, hanem látogatást tettek a magyar tulajdonú NNG helyi irodájában, részt vettek egy smart city fókuszú konferencián, illetve üzleti tárgyalásokat folytattak befektetőkkel, nagyvállalatokkal.
A visegrádi négyek izraeli nagykövetségeinek szervezésében továbbá sor került egy V4 Innovációs Konferenciára is. Panel­beszélgetések és előadások keretében a visegrádi országok startup delegációi megismerkedtek az izraeli üzleti környezettel, illetve a V4 országok innovációt támogató tevékenységével. Az esemény kiváló alkalmat teremtett a kapcsolatépítésre és a tapasztalatok megosztására is.

A közel-keleti régió legnagyobb innovációs kiállítása

Az Egyesült Arab Emirátusok mind nagyobb hangsúlyt helyez az infokommunikációs szektorra és az innovációra, amit az is bizonyít, hogy egy 75 milliárd forintos befektetési alapot hoztak létre kizárólag az innovatív projektek támogatására. Így a 36. alkalommal megrendezett GITEX-en idén először 400 startup is részt vehetett, köztük négy magyar, az InnoTrade program jóvoltából.
A nyelvtanulást forradalmasító Xeropan, a Sybrillo, a tetőre helyezhető energiatermelő modult gyártó Torus Energy és az eltűnt személyek felkutatására és mentésére specializálódott fejlesztés, a SaveSarah is bemutathatta projektjét közel kétszázezer szakmai érdeklődő, négyezer kiállító startup és olyan jelentős nagyvállalatok mellett, mint a Facebook vagy a Microsoft.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka