Tradíció és innováció

Magyarország százéves tradícióval rendelkezik az orvosi műszergyártás területén, ezzel egyidős a MEDICOR. Több mint ötven esztendeje fejlesztik, gyártják, értékesítik − más újszülöttgyógyászati műszerekkel együtt − újszülött inkubátoraikat, melyekkel több ízben Magyar Termék Nagydíjat is nyertek. Legújabb eredményeikről a cég vezetője és fejlesztőmérnökei nyilatkoztak magazinunknak.


Steiner Arnold

Az újszülöttgyógyászat másként hat az ember érzéseire, szívére, eszére, ezért mi nem csupán üzleti tevékenységet folytatunk, jelentette ki Steiner Arnold, a MEDICOR Elektronika Zrt. elnök-vezérigazgatója, akivel az új fejlesztéseken kívül a cég múltjáról, jelenéről, valamint az iparági összefogás szükségességéről is beszélgettünk.

Egy nagy múltú cég hagyományaira támaszkodva könnyebb felépíteni egy innovatív, tudásigényes vállalkozást?

− Igen, mert van mire építeni! A MEDICOR, melynek gyökerei száz évre nyúlnak vissza, az 1970–80-as években világszínvonalú állami nagyvállalat volt, de napjainkra megváltozott a mérete és a tulajdonosi szerkezete. Cégünknél több mint ötvenéves tradícióra tekint vissza az újszülöttgyógyászati készülékek fejlesztése, gyártása és értékesítése, és a termékeinkkel jelen vagyunk majd minden földrészen; Indonéziától, Afrikán keresztül a világ száz országával vannak partneri kapcsolataink. Részt veszünk ENSZ-, UNICEF-, WHO-programokban, így a legszegényebb országokba is szállítunk készülékeket, és szívesen végezzük ezt a munkát.

A MEDICOR-inkubátorok az UNICEF segítségével Szíriában
Milyen fejlesztésekkel foglalkoznak jelenleg?

− A cégnél napirenden van a korábban gyártott termékcsaládok teljes megújí­tása, digitalizációja, vagyis úgynevezett okosinkubátorok és készülékek fej­lesztése. Egy világviszonylatban is versenyképes, intelligens, digitális szállító inkubátort fejlesztünk, amelyhez pályázati támogatást is sikerült szereznünk. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázatain két projektünk is nyert. Az elbírálás során vizsgálták a fejlesztés innovációs tartalma mellett a termék potenciális piaci jövőjét is. A projekt elején a partnereinkkel közösen feltettük a kérdést: hogyan lehetne a koraszülöttek csecsemőhalandóságát csökkenteni, milyen, az újszülöttek számára hasznos és biztonságos fejlesztésekre van szükség, amit az orvosok és az ápolók is szívesen használnak?

Közösen vagy önállóan pályáznak?

− Törekszünk a tudományos intézetekkel való együttműködésre. Ez a projekt is konzorciumban valósul meg az ország egyik legnagyobb koraszülött-ellátásért felelős központjával, a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaival, valamint a koraszülöttek szállítására specializálódott Peter Cerny Alapítvánnyal. Harmadik konzorciumi partnerünk a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutatóintézetéből Zarándy Ákos professzor. Ez a projekt több egy fejlesztésnél: kutatást folytattunk, új technológiákat kerestünk, amelyekkel javítani tudjuk a szolgáltatásainkat.

Ön elnöke a negyvenegy tagot szám­láló MediKlaszternek is. Milyen igény hívta életre a szervezetet?

− Mindig is fontosnak tartottam az összefogást. 2006-os megalakulása óta a MediKlaszter a hazai orvostechnikai iparág fejlesztését tűzte ki célul a többségében magyar tulajdonban lévő, szét­aprózódott mikro-, kis- és közepes vál­lalkozások, valamint egyetemek, kutató­helyek összefogásával. Az ágazatnak szüksége van tudásra és innovációra, mivel az orvostechnikai ipar döntő többsége a nemzetközi piacon méretteti meg magát, ahol igen nagy a verseny, óriási a konkurencia, és csak az első nyer. Az ágazat fejlesztésére 2017 decemberében született egy kormányhatározat. A mi részünkről nagyon fontosnak tartanánk egy szolgáltató rendszer kialakítását, amely – tudományos vizsgálatok, laborok, szolgáltatások kiépítésén keresztül – hosszú távon tudná segíteni a hazai orvostechnikai ipart.

A MEDICOR-inkubátorok a nemzetközi piacon


A MEDICOR BabyLife Plus új, intelligens szállító inkubátor fejlesztése a Nemzeti Ku­tatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázata keretében valósult meg. Tóth Attila fejlesztőmérnök, a projekt felelő­se szerint innovatív műszaki megoldásainak köszönhetően a világpiacon is versenyképes termék jött létre.

Mitől különleges az új, hordozható inkubátor?

− Ez egy teljesen új termék, abban különbözik a többi transzportinkubátortól, hogy különválaszthatóvá tettük a felső részét, így elég csak azt felvinni a kórház újszülött osztályára, és a mentőautóban lehet hagyni az általunk dokkoló egységnek nevezett alsó részét. További újdonság, hogy az újszülött körüli búrából előrefelé lehet kihúzni a bölcsőrészt, ahol a baba kezelése és életfunkcióinak a mérése történik, valamint az, hogy az ajtaja fölfelé nyílik, így nem takarja el az alatta lévő kijelzőt. Az inkubátor felső részében található még a vezérlőegység, az oxigénadagoló és egy kisebb akkumulátor, továbbá beépítettünk két 230 voltos csatlakozót is a páciensmonitor és egyéb műszerek számára. Orvos és mérnök folyamatos eszme-, információ- és adatcseréjének eredményeként született meg ez az új, hordozható inkubátor.

A MEDICOR „digitalizált, okos” újszülött inkubátora

Könnyebb kezelhetőség, kisebb súly, nagyobb hatékonyság. Így foglalta össze az elérni kívánt célokat Bán Melinda, a Medicor új, kékfény-terápiás lámpá­jának gépész fejlesztőmérnöke, aki el­mondta azt is, hogy az inkubátorok mellé kiegészítésként használt új kékfény-lámpa fejlesztése során nemcsak a méretét, hanem a fénykezelés idejét is lecsökkentették.

Mit tud az új lámpa, és miben különbözik a cég korábbi fototerápiás készülékeitől?

− A célunk az, hogy a megvalósuló fejlesztés eredményeként sokfunkciós készülék jöjjön létre, amelyet több helyen és helyzetben is lehet használni. Nagyon fontos újdonság például, hogy érintő­képernyő került a lámpafejbe, ezen keresztül lehet szabályozni a fény intenzitását, és beállítani a kezelési időt. Az orvosi vizsgálatokhoz fehér fényre van szükség, ezért a lámpa közepén helyeztük el a kék fényt sugárzó LED-panelt, a fehéreket pedig a két szélén. Ilyen készülékre az újszülöttkori sárgaságnál van szükség, ami igen gyakori a koraszülötteknél, és kékfény-lámpával lehet a leghatékonyabban elérni a bőr sárga színét okozó bilirubin normálisra csökkentését.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka