2013. június 4.

Szerző:
Szegedi Imre

Trendi innovációkat!

Egy ország innovációs rendszere egy élő szervezethez hasonlít, amelynek minden alkotóelemére szükség van ahhoz, hogy optimálisan tudjon élni, működni – üzeni a Millenárison több mint hetven kiállítóval 2013. június 11–12-én Innotrends Hungary 2013 néven szervezett konferencia és szakkiállítás. Egy ilyen rendezvény kiváló alkalom a figyelem felkeltésére, fejlődő cégek bemutatkozására, kapcsolatépítésre, ám az ország innovációs életének, innovációs ökoszisztémájának fellendítésére egy konferencia önmagában nem elegendő. Minden érdekeltnek, az ökoszisztéma valamennyi elemének meg kell mozdulnia ahhoz, hogy valami változzon.

Ha egy konferencia nem is, de egy zseniális ötlet akár ezt a kis országot is kimozdíthatja jelenlegi helyzetéből. Mert ott van jó példának a Microsoft, amelyik anno mai szóval garázscégként indult, és immár kilencvenezer embert foglalkoztató világvállalkozás lett. A Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, Papp István szerint „Magyarországnak egy nagyon speciális nyersanyagkincse van, és ez nem az olaj, a földgáz a vasérc vagy valamilyen nemesfém. Mi szürkeállományban vagyunk gazdagok. A magyar innovációs képességek tradicionálisan a világ legjobbjai között vannak. Bízom benne, hogy ezen a kiállításon is találkozunk olyan start-upokkal, amelyek néhány év múlva már a világpiacon aratnak sikereket!” Ha egy start-up cég sikeres akar lenni, haladnia kell a korral, innovatívnak kell lennie, de ami talán a legfontosabb, hinnie kell abban, hogy formálni tudja a környezetét. El tudja hitetni, hogy amit kitalált, az másoknak is hasznos, azért érdemes pénzt adni. És persze a szerencse is közrejátszhat, de a kitartás, a hit úgyszintén szükséges. Jó ötletből egyébként nincs hiány, pénzből annál inkább. Itt van például a bőrönddé összehajtogatható elektromos robogó, amelyet robogás után könnyen össze lehet csukni, és az ember maga után húzhatja akár az irodájába. (Bővebben lásd: Innotéka, 2013. március.) Két éve mutatták be ezt az ötletes magyar megoldást, ám máig nem sikerült tőkeerős befektetőt találni a gyártására. Illetve vinnék az ötletet messzire, a Távol-Keletre, a magyar fejlesztők azonban azt szeretnék, hogy az innovációból itthon legyen sorozatgyártott termék. Csak reméljük, hogy a lokálpatriotizmus nem árt az üzletnek és nem jelenik meg valami hasonló „Made in Távol-Kelet valamelyik országa” logó alatt.
Az ifjú fejlesztőket tömörítő Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége szerint egy ilyen konferencia iránytű lehet a fiatalok számára. Megmutatja a hogyant, tapasztalatokat lehet szerezni, kapcsolatot lehet építeni, amire óriási szükség van. Jó jel, hogy hamarosan ezerötszáz 35 év alatti fiatal kaphat fejenként hárommillió forintot start-up vállalkozás alapításához.
Csak minden tizedik jöjjön be, máris 150 innovatív vállalkozásunk lenne.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka