2013. május 2.

Szerző:
Somlai Adrienn

Kőmérő Kft. • komero.hu

Tudományon alapuló megoldások gyakorlati problémákra

Közel öt éve működik a Kőmérő Kft., amely a laboratóriumi és helyszíni kőzetmechanikai-geotech­nikai mérések széles körét végezte Bátaapátiban. A cég alapítói és szakemberei azonban immár több év­tizedes tapasztalatuknak köszönhetően teszik le névjegyüket egyre több helyen az országban.


A pécsi székhelyű Kőmérő Kft. a geotechnika-kő­zet­mecha­nika szakterületen belül felmerülő mérési, tervezési és szakértői jellegű feladatok megoldására specializálódott vállalkozás. A céget három magántársaság és az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt. alapította 2008-ban azzal a céllal, hogy a magyarországi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezését előkészítő program geotechnikai feladatait el tudja látni Bátaapátiban. Részt vettek a tárolókamrák kialakításában, valamint az ehhez szükséges adatgyűjtési és tervezési tevékenységben is.

Terepfelmérés

A kft. alapítói, szakértői az elmúlt évtize­dekben komoly szakmai tapasztalatokat szereztek. A Bátaapátiban végzett munkákon kívül közreműködtek például a hazai szivattyús energiatározós erőmű előkészítését célzó vizsgálatokban, a nagy aktivitású radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek végleges el­helyezését célzó kutatási programban, több falazott híd műszeres állapotfelmérésében, továbbá földművek, gátak stabilitásvizsgálatában is.

Kovács László ügyvezető igazgató sze­rint a radioaktívhulladék-elhelyezés nagyon jó iskola, minőségi munkavégzésre és felelősségteljes gondolkodásra tanít. Ezen a területen megfelelő eredményekhez csak a földkéregben zajló természeti folyamatok mélyebb megértésével lehet jutni. Azok a fejlett módszerek és műszerek, amelyeket e munkák kapcsán kell alkalmazni, igen jól használhatók egyéb területeken is. 2008 óta Bátaapátin kívül az ország más pontjain is megismerték a Kőmérő Kft. nevét.

Műszer-előkészítés

A cég egyik fő tevékenysége a geotechnikai állapotfelmérés és -minősítés lett. Optikai lyukkamerával fúrólyukak, csővezetékek, kutak állapotfelmérését is végzik. Egy speciális készülékük alagutak, bányatérségek, külszíni bányafalak és rézsűk 3D-s leképezésére szolgál.

– A módszer bármilyen objektum állapotának dokumentálására, kőzetosztályozásra, pontos térképezésre és mozgásvizsgálatra is felhasználható. Újabban műemlékvédelem alatt álló épületek felmérésére is alkalmazzuk – mondja Kovács László.

A cég kőzetmechanikai laboratóriumot is üzemeltet, teljes körű minta-előké­szí­tési technológiával és automatikus ter­helőberendezésekkel. Emellett a vállal­kozás szolgáltatási körébe tartozik a speciális geotechnikai és mérnökgeológiai problémák vizsgálata, az ehhez kapcsolódó tervezés, szakvéleményezés, adatbázis-építés, geomatematikai elemzés, valamint numerikus kőzetmechanikai modellezés is.

A speciális vizsgálatokhoz szükséges műszerek, illetve mérési eljárások egy részét önerőből, külső forrás nélkül, maguk fejlesztették ki. Más méréseikhez világszínvonalú, például az USA-ból és Ausztráliából beszerzett műszereket alkalmaznak.
Kovács László szerint mindehhez elengedhetetlen egy jó csapat, amely képes átvészelni a hullámvölgyeket is, márpedig ebben az iparágban ez nem ritka. A cégnél jelenleg tízen dolgoznak, többségüknek felsőfokú szakirányú végzettségük van.

– Csapatunk tagjai messze meghaladják az „átlag munkavállalótól” elvárható szintet – jelenti ki az ügyvezető igazgató. – A kollégák folyamatos képzése alapvető, mert ezeket a speciális ismereteket az egyetemeken csak részben lehet elsajátítani. Elengedhetetlen a stressztűrő képesség, a másik elfogadása, az alkalmazkodás és a magas szintű kreativitás. Egy ilyen kis cég csak akkor tud megmaradni, ha annak minden egyes tagjában megvannak ezek a képességek. Nagyon úgy tűnik, hogy a Kőmérő Kft.-ből egy kész csapatot lehet csinálni – teszi hozzá.

– Mi nem méréseket, mérési eredményeket adunk el. Szolgáltatásainkkal a megrendelők problémáit kívánjuk megoldani, legyenek azok műszaki, gazdaságossági, biztonsági vagy akár engedélyeztetési jellegűek. A természeti folyamatok mélyebb megértésére tehát egészen gyakorlatias okokból törekszünk. Ezt fogalmaztuk meg cégünk angol jelmondatában is: „science-based solutions for practical problems” – hangsúlyozza Kovács László.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka