2020. augusztus 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Új korszak

Fújt némi ellenszél, de nem fújt elég erősen ahhoz, hogy megakadályozza Freund Tamás MTA-elnökké választását. A koronavírus árnyékában megtartott – online – szavazás tehát az előzetesen várt eredményt hozta. A nagy kérdés most az, hogy az új elnök milyen pályára állítja az elmúlt egy évben alaposan átalakult intézményt. A kampányban elhangzott, hogy az intézethálózat tavalyi leválasztását hibának tartó akadémikus szeretné visszaszerezni a kutatóintézeteket, de ennek pillanatnyilag minimális az esélye.

A világhírű agykutató megválasztásában alapvető szerepet játszhatott, hogy miközben az akadémikusok jelentős része neheztelt a kormányzatra az intézetek leválasztása miatt, Freund Tamás végig békülékeny hangot ütött meg. Bölcsen nyilatkozta, hogy az Akadémia nem lehet ellenzékben, nem áshatja be magát egy lövészárokba. Üzenetét megértve, a szavazáskor az akadémikusok többsége a kiegyezésre hajlott, támogatta a kormánnyal való szorosabb együttműködést. Ezt az akadémikusok részéről gesztusnak tekinthetjük, amivel minden érintettnek élnie kellene.

Freund Tamás erénye, hogy vezetése alatt a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tovább erősödött, és a világ egyik legjobb idegtudományi központja lett. Tudatosan fejlesztette intézetét, műszereket szerzett, a szakma legjobbjait – megannyi fiatalt – tudta hazacsábítani. Elévülhetetlen érdeme van a Nemzeti Agykutatási Program elindításában. Tudja, hogyan kell működtetni a világ élvonalába tartozó intézményt. Az Akadémia sokat nyerhet ezzel a tudással.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka