2014. május 5.

Szerző:
Szabó C. Szilárd

Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete • delkertesz.hu

Uniós oltalmat élvez a szentesi paprika

Az Európai Unió február 21-én bejegyezte a Szentesi paprika elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A szentesi és Szentes környéki termelőket tömörítő Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTész) elnöke, Ledó Ferenc szerint ez a minősítés új piacokat jelent, és a márka védelmét biztosítja majd a gazdáknak.


Közel négy évig tartó folyamat zárult le azzal, hogy idén február 21-én földrajzi eredetvédettséget kapott a szentesi paprika az Európai Uniótól. A munka 2010-ben kezdődött a Magyar Eredetvédelmi Tanácsnál. Az unió 1992 óta működteti az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel és eredetmegjelöléssel ellátott mezőgazdasági termékek és élelmiszerek értékeinek megőrzését szolgáló minőségi rendszerét, melynek célja, hogy a kiváló minőségű, földrajzi eredetükhöz szorosan kapcsolódó, egyedi jellemzőkkel rendelkező termékeket megkülönböztesse és népszerűsítse, illetve a termelők számára védelmet biztosítson a visszaélésekkel szemben, ugyanis e termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és területen történhet.

A szentesi paprikát Csongrád megyében a szentesi járásban – Szentesen és a környező településeken, Derekegyházán, Fábiánsebestyénen, Nagymágocson, Nagytőkén és Szegváron –, továbbá Mindszenten és Felgyőn termesztik. A földrajzi eredetvédettség garanciát jelent a fogyasztó számára, és a márka védelmét biztosítja a szentesi és Szentes környéki zöldségtermelő gazdáknak.

Ebben a régióban az 1800-as évek vége óta termesztenek paprikát.
A térségbe a bolgárkertészek települtek be. Ez a történelmi hagyomány és a helyi termelők családról családra öröklődő szakértelme alapozza meg a szentesi paprika jó hírnevét. Másrészt a régióban termesztett paprika íze, zamata, aromaanyaga és beltartalma is kiemelkedő a kiváló környezeti körülményeknek köszönhetően. A paprikára az igen zamatos, fűszeres íz és az intenzív paprikaillat a jellemző, ezért is mondják, hogy a szentesi paprikának íze van. A szentesi termelők szigorú technológia mellett termelik az ellenőrzött, biztonságos élelmiszert. „Nem véletlen hát – jegyezte meg Ledó Ferenc –, hogy a szentesi paprikának már régebben is igen jó híre volt. A szentesi paprika fajtatípusai közül a fehér töltenivaló paprika, a hegyes, erős paprika, a kápia paprika, valamint a paradicsom alakú paprika is uniós oltalmat élvez. Bízom benne, hogy a földrajzi eredetvédettséggel járó elismerést jól ki tudjuk majd használni a piacon, és a vevőinkkel közösen a fogyasztók felé is jól tudjuk kommunikálni. Reményeink szerint ez majd a fogyasztás növekedésével is jár, ami sokkal nagyobb termesztési biztonságot jelent a Szentes környéki paprikatermelőknek. Ez azt is eredményezi, hogy új munkahelyeket is lehet majd teremteni.”

Ledó Ferenc azt is elmondta, hogy az új piacok mellett a régieknél – elsősorban az üzletláncoknál és a nagyobb kereskedelmi egységek­nél – az uniós oltalom megjelölését lehetővé teszik, és ezt a megjelenést senki más nem használhatja az országban. „Attól a pillanattól kezdve, ha valaki Magyarországon úgy értékesíti a más országrészekből származó termékét, hogy szentesi paprika, szigorú büntetésre számíthat. Az eredetvédelmet ellenőrizni fogja a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal a piacokon. A csomagolt termékeinkre – amit itthon általában még együtt lehet értelmezni a prémium kategóriával – még az uniós logót is szeretnénk rátenni. Ez messziről mutatja majd a fogyasztónak, hogy ez különbözik a többi terméktől. Úgy gondolom, nagy előrelépés, hogy földrajzi eredetvédettséget kapott a szentesi paprika. Van olyan áruházlánc, ahol már meg tudtuk jeleníteni a szentesi paprika földrajzi jelzését és az eredetmegjelölést. Azt szeretném, ha a hajtatási szezon végére megismertetnénk a fogyasztókkal az uniós oltalom alatt álló szentesi paprikát.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka