2013. április 4.

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. • knorr-bremse.hu

Uniós támogatásból új fejlesztőlabor épül Kecskeméten

A müncheni központú Knorr-Bremse konszern egyik legnagyobb és legfontosabb európai gyártóbázisa Kecskeméten működik, amely most mintegy ötmilliárd forintért új gyártóépületet és fejlesztőlabort épít Kecskeméten. Mindez egy zöldmezős beruházás révén valósul meg az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében, amely a K+F tevékenység bővítését és a fejlesztőlabor létesítését 536 millió forinttal támogatja. Ez egyidejűleg a kutatás-fejlesztéssel foglalkozók számának jelentős bővítését is jelenti a vállalat kecskeméti telephelyén, így a régió kutatás-fejlesztési potenciálja is erősödik a járműipari fejlesztések területén.


A Knorr-Bremse vállalatcsoport világviszonylatban vezető a vasúti és közúti haszongépjárművek fék-, felfüggesztés- és menetdinamikai járműrendszerek gyártásában és fejlesztésében. A konszern öt kontinens 257 országában van jelen, emberek millióinak biztonságáért felel buszokon, metrókon és a haszongépjárműveken egyaránt. A vállalat a biztonságos, innovatív és gazdaságos termékek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével piacvezető technológia mellett kötelezte el magát.

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. napjainkban a cégcsoport haszongépjármű üzletágának stratégiai fontosságú gyártóbázisa, és 1996-tól a kelet-közép-európai értékesítés központja. A magyarországi kutatási és fejlesztési tevékenysége 1995-ben indult budapesti és kecskeméti telephelyein. Ezek mára meghatározó szerepet töltenek be a vállalatcsoport globális fejlesztési szervezetében, amely elsőként hozott létre fejlesztőintézetet hazánkban a multinacionális vállalatok közül. Jelenleg közel 200 kutató-fejlesztő mérnök dolgozik a Knorr-Bremse közúti üzletágának magyarországi telephelyein (Budapesten és Kecskeméten). Önálló fejlesztési felelősséggel rendelkező fejlesztési tevékenység folyik itt is, mint ahogyan Stuttgartban vagy Münchenben. Ugyanúgy fejlesztenek elektromos vezérlőegységet, vezetőtámogató rendszereket, elektronikus menetdinamikai szabályozórendszereket (ESP), szoftvert, mint a cég másik két kutatóközpontjában.

Az új kutatás-fejlesztési épület látványterve

A budapesti központ egyik jellegzetessége, hogy a mérnökök egy speciális csoportja kizárólag előfejlesztéssel és ehhez kapcsolódó szimulációs számításokkal foglalkozik, ami azt jelenti, hogy ötleteket fogalmaznak meg, amelyekből termék születik.
A vissza nem térítendő támogatásból megvalósított létszámbővítés és a tervezett infrastruktúra bővítése is jól példázza, hogy a Knorr-Bremse igyekszik élen járni a kutatás-fejlesztési tevékenységben is. Az új kecskeméti fejlesztőközpont létrehozását a magyarországi fejlesztési projektek folyamatosan növekvő száma teszi szükségessé. Ezen túl az új fejlesztések iránya is a labormérések és a szimulációs tevékenységek egyre nagyobb arányát vonja maga után. Ez a jelenlegi laborkapacitásokat meghaladja, így a fejlesztési kapacitás és kompetencia bővülése nemcsak a vállalat tevékenységére hat, hanem erősödik a regionális felsőoktatási intézményekkel, valamint a vállalat K+F beszállítóival való kapcsolat is.

A cégcsoport 2005-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, illetve a budapesti K+F központ is ekkor ünnepelte tizedik születésnapját. A járműgyártásban jelentős szerepet betöltő cég életében az új beruházással új fejezet is kezdődik, amely hosszú távra megalapozza a további sikereket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka