2018. november 9.

Szerző:
Szegedi Imre

Ünnep

A Magyar Tudományos Akadémia és a kormányzat hónapok óta tartó tudománypolitikai vitájával van tele a hazai sajtó. Megnyugtató, hogy az egymásnak üzen­getések árnyékában a kutatások a korábbi ütemben folynak, az eredményekről folyamatosan beszámolhatunk. Öröm, hogy a szokásos novemberi esemény, a Magyar Tudomány Ünnepe sem marad el, amelynek mottója idén: Határtalan tudomány.

Az önvezető autóktól az idegen civilizációkig – adjon egy estét a tudománynak! szlogennel november ötödikén kezdődött és egész hónapon át tart az ünnep. A programsorozat több száz rendezvénye, előadása egyértelműen jelzi, hogy a hazai kutatók mit tartanak fontosnak, előremutatónak, nemzetközinek.

Vajon hány mikroszkopikus élőlénnyel osztjuk meg önként vagy kényszerűségből testünket? Mit tehetünk, hogy a kvantummechanikától eljussunk a kvantumtechnológiáig? Mi köti össze a marslakókat a gímszarvas géntérképével? Miért járnak gyermekeink iskolába? Ön elfogadná egy disznó segítségét, ha szívinfarktust kapna? Mit adhatnak nekünk az őssejtek? Gyógyíthatóvá válhat-e segítségükkel a gerincvelő-szakadás vagy a Parkinson-kór? Vajon miért nem halljuk még idegen civilizációk százainak rádióadásait, és milyen változást hoz a földön kívüli élet kutatásában az, hogy immár egyre finomabb eszközökkel vizsgálhatjuk idegen csillagrend­szerek bolygóit? Mit kell tennünk ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk? Csupa izgalmas kérdés, izgalmas válasz reményével. Ígéretes ötletek a tudomány eladhatóságára.
Nem hétköznapi ünnep.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka