Üzemel az ország legnagyobb naperőműve

A Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült, és október 14-én átadták Magyarország legnagyobb, 16 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőművét. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújulóenergia-erőműve jött létre. A Mátrai Erőmű Zrt. területén, az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén 30 hektáron kialakított szolár mezőn helyezték el a napelemeket.


A  Mátrai Erőmű napenergiát felhasználó egysége szakít a hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, csökkentve ezzel a légkörbe jutó káros terhelést, elősegítve a költséghatékonyságot, a gazdasági kapcsolatok fejlődését és a hazai megújuló villamosenergia-ipar fellendülését.

Az innen nyert energiát a meglévő távvezeték-hálózatba táplálják be, ezzel egy kisebb várost, mintegy négyezer háztartást képesek ellátni zöldenergiával.
A felerészt az erőmű által biztosított forrásból, felerészt pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével megvalósult beruházás mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a magyarországi szén-dioxid-kibocsátást.
A projekt előkészítése 2013 elején kezdődött. A szükséges dokumentumok megszerzése után elindultak a közbeszerzési eljárások, és a mátrai naperőmű alapkövének letételével 2015. június 1-jén hivatalosan is kezdetét vette az erőmű építése.

A 16 megawattos naperőmű kategóriájában a legnagyobb hazánkban: 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. A naperőmű a Nap fotovillamos energiáját használja fel, és a napelemek kis cellái azok, amelyek azt egyenárammá alakítják. A napelemtáblákból kialakított sorok között a területen tíz konténert, egy gyűjtő kapcsolóállomást és egy mérnökállomást helyeztek el.

Az egyes konténerek két darab invertert és egy darab száraz transzformátort tartalmaznak. A naperőművet 0,8 megawattos hálózati inverterek alkalmazásával építették ki. Ezek feladata, hogy a napelemekből nyert egyenáramú energiát váltakozó árammá alakítsák. A naperőmű által megtermelt villamos energia 6 kilovoltos földkábel segítségével jut be a meglévő erőmű újracserélt indító transzformátorához, és onnan a meglévő 120 kilovoltos távvezetéken jut ki a MAVIR detki alállomására.

A 16 megawattos fotovoltaikus erőmű kapcsolási sémája

Az új erőmű – a leegyszerűsített energiatermelés mellett – költséghatékony, és elsősorban környezetbarát. Nem bocsát ki szén-dioxidot, és a primer energiaforrásért – amiből a villamos energiát előállítják – sem kell megküzdeni, hiszen a napfény a napelemmodulokkal könnyen begyűjthető, korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre. A napelemek gyakorlatilag hajnaltól kora estig működnek a napos időszakban. A napelem élettartama hosszabb, mint a megtérülés ideje. Huszonöt év múlva a gyártók 80 százalékos energialeadást garantálnak. Az újonnan épült naperőmű felügyeletéhez csupán hat emberre lesz szükség.
A beruházást az erőmű 50 százalékban saját erős finanszírozásból, 50 százalékban pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósította meg, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ben adta meg a hozzájárulását. A beruházás teljes bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forint volt.

A naperőmű-beruházás több szempontból is kiemelt jelentőségű: a megújuló energiaforrások alkalmazásával hazánk magas energiahordozóimport-függősége csökkenthető, illetve hozzájárul a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés részarányának teljesítéséhez; a környezeti fenntarthatóság és klímavédelem tekintetében pedig mintegy 24 ezer tonnával csökkenti a hazai szén-dioxid-kibocsátást.

„Maradni fogunk, és a magyar energiagazdaság minden sze­replőjével közösen fogjuk alakítani a magyarországi energiagazdálkodás jövőjét” – jelentette ki Marie-Theres Thiell, a részvénytársaság felügyelőbizottságának elnöke az átadáskor, utalva arra, hogy az RWE éppen húsz esztendeje van jelen hazánkban. Hangsúlyozta, hogy ma büszkék erre az RWE-csoporton belül is egyedülálló létesítményre. Az elnök asszony kiemelte Valaska Józsefnek, a társaság korábbi elnökének kiemelkedő szerepét a beruházás megvalósításában, mondván, az ő kitartása kellett ahhoz, hogy sikerüljön meggyőzni az RWE-t a fotovoltaikus erőmű létjogosultságáról.
Bernhard Lüschper, az igazgatóság elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a naperőmű teljesítménye a Mátrai Erőmű beépített teljesítményéhez képest jóval kisebb, ám jelentősége mégis nagy, hiszen „a gondolatváltás időszakát éli” az energiaipar, s Kelet-Közép-Európa legnagyobb fotovoltaikus erőműve ennek ékes, megvalósult példája.

A projekt létrejötte magyar, osztrák és román konzorciumi együttműködésén alapult. A naperőmű szállítója a Wire-Vill Kft., az IBC Solar GmbH, valamint az Energobit S.A. magyar–osztrák–román vállalkozás volt. A hálózati csatlakoztatáshoz szükséges 6/120 kilovoltos transzformátorokat a CG Electric Systems Hungary Zrt. (korábbi nevén a Ganz Villamossági Művek) szállította.

A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG, illetve az EnBW-csoport tulajdonában van, 26 százalékát pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokolja. A 950 megawatt beépített teljesítményű erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát fedezi.
A mintegy 2100 embert alkalmazó társaság nettó árbevétele 101,5 milliárd forint, adózott eredménye pedig 8,9 milliárd forint volt 2014-ben, míg 2013-ban 95,6 milliárd forint nettó árbevételt és 10,5 milliárd forint nyereséget könyveltek el.

A naperőmű határidőre és sikeresen teljesítette a próbaüzemét, és az őszi körülményeknek megfelelő alacsonyabb besugárzás ellenére a hálózatra adott teljesítmény meghaladta a 15,6 megawattot.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka