2011. május 9.

Szerző:
Szabó C. Szilárd

Védett lehet a szentesi paprika az unióban

Tovább tudta növelni árbevételét a tavalyi szélsőséges időjárás ellenére is a szentesi Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Szövetkezete (DélKerTÉSZ). Ledó Ferenc elnök az Innotékának elmondta: 2010-ben 4 milliárd 929 millió forint értékű árut értékesítettek, ami 4 százalékkal haladta meg a 2009-es eredményt.


Tavaly év végén az Eredetvédelmi Tanács elfogadta a „Szentesi paprika” földrajzi eredetvédelmére (OFJ) készített dokumentumokat. A védettséggel és prémium termékként nagyobb értékesítési biztonságot kapna a szentesi paprika.

Nemrégiben rendezték meg a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete éves taggyűlését, amelyen a 2010-es gazdálkodásról szóló beszámoló mellett elfogadták a 2011-es terveket. Hogy milyen évet zárt a szentesi szövetkezet, amely több területen is – minőségbiztosítási rendszer, vonalkódos nyomonkövethetőség bevezetése stb. – úttörő volt a magyarországi TÉSZ-ek között? Ledó Ferenc elnök büszkén mondta el, hogy a tavalyi szélsőséges időjárás ellenére is mintegy 4 százalékkal tudták növelni az árbevételüket 2009-hez képest. Tavaly 4 milliárd 929 millió forint értékű árut értékesítettek. A tagi áru aránya ennél is nagyobb, 15 százalékos növekedést mutatott. Jóllehet szinte minden növénynél csökkentek a hozamok – hangsúlyozta az elnök –, ezt az átlagban 6-30 százalékkal magasabb eladási árak kompenzálták. A szövetkezet áruházlánci értékesítése tavaly 8 százalékkal, 3 milliárd 469 millió forintra nőtt. A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete 2010-ben mintegy 64 millió forinttal növelte saját tőkéjét. Ledó Ferenc elmondta: gépek vásárlására és épületek felújítására összesen 62 millió forintot fordítottak az elmúlt évben.

Az elnök szerint a sikerüknek nem csupán az a titka, hogy garantálni tudják az állandó és magas minőséget, hanem az is, hogy mintegy 500 tagjukat is maximálisan kiszolgálják. „Tavaly a termelőink az egyes inputanyagokat: palánta, kertészeti segédanyagok, biológiai anyagok stb. 210 millió forint értékben, száznapos fizetési haladékkal vásárolhatták meg a szövetkezettől. A nagyobb termelőink részére pedig osztályozáshoz és csomagoláshoz helyeztünk ki gépeket. Megalakulásunk, 2002 óta mindig 21 napon belül kifizetjük a tagjainkat, kicsiket és nagyokat egyaránt. A ma már 900 millió forintos tehermentes vagyonunknak köszönhetően, ha szükségünk van rá, hozzá tudunk jutni a bankoktól forgóeszközhitelhez” – jelentette ki az elnök.

A szövetkezet 100 százalékig tudta teljesíteni a 2009–2013 közötti, elfogadott működési program időarányos vállalásait, így az ezért járó támogatások egy részét már megkapta, a maradék részhez pedig idén jut hozzá. A DélKerTÉSZ továbbra is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy termelői minél jobb minőségű árut termeljenek. Ennek érdekében tovább folytatja az évek óta megszokott szaktanácsadást, a termelői továbbképzéseket, tápanyag és növényvédelmi programok készítését. Segíti tagjait, hogy minél többen válasszák az integrált, biológiai növényvédelmet a termesztésben. „Tagjaink döntő többsége, illetve az árualap több mint 90 százaléka már auditált a Globalgap minőségbiztosítási rendszer követelményei szerint” – tájékoztatott Ledó Ferenc, akitől megtudtuk, hogy a szentesi szövetkezet tavaly is jelen volt a legjelentősebb hazai és nemzetközi kiállításokon, és több esetben meghívta a termelő tagjait is. „Le kellett védetnünk a DélKerTÉSZ-es logót, mert elkezdték hamisítani. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet már március óta használjuk az ötdarabos paprikánkon, ami fogyasztásbővülést eredményezett. Tavaly év végén az Eredetvédelmi Tanács elfogadta a »Szentesi paprika« földrajzi eredetvédelmére (OFJ) vonatkozó dokumentumokat. A védettséggel és prémium termékként nagyobb értékesítési biztonságot kapna a szentesi paprika” – hangsúlyozta az elnök.

A DélKerTÉSZ két szekunder TÉSZ munkájában is aktívan részt vesz. A TÉSZ-ÉSZ Nonprofit Kft.-ben a szakmai munka, kísérleti termesztés, szaktanácsadók továbbképzése folyik. Míg a Hortico-Régió 2009 Kft.-ben – amelyet a versenyképessége növelése érdekében hozott létre négy TÉSZ – közösen értékesítenek. Tavaly a négy TÉSZ összesen 6 milliárd 379 millió forint értékű árut forgalmazott, amelyből 5 milliárd 488 millió forintot a Horticón keresztül értékesítettek. Az árualap 75 százalékát a szentesiek adták.

Az idei tervekről Ledó Ferenc elmondta: legfontosabb, hogy megtartsák piaci pozícióikat. Ahol gépi eszközfejlesztésre van szükség, ott rendelkezésre állnak az anyagi források. Idén szeretnék, ha jogszabály készülne az integrált, biológiai termesztésről. Utána ugyanis védjegyeztethetnék azoknak a termékeknek a körét, amelyeket integrált, biológiai növényvédelemmel termelnek meg a szentesi szövetkezet tagjai.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka