2014. június: jegyzet, portré, tudomány, it, disszemináció, innováció, paragrafus, atomenergia, közlekedés, zöldkörnyezet, építés, robotika
2014. június 2.

Szerző:
Bogdán Zoltán

MTA Energiatudományi Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratórium • energia.mta.hu

Világszínvonalú nukleáris analitikai laboratórium

Bár nem vagyunk atomhatalom, több speciális nukleáris te­rületen is a legjobbak között tartják számon Magyarországot. E területek egyikén az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának Sugárbiztonsági Laboratóriuma a világ legszínvonalasabb, legmegbízhatóbb 8-10 kutatóhelye között található, amely a nukleáris területen folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet. A részleteket dr. Kovács Széles Éva, a laboratórium vezetője, illetve dr. Kovács András korábbi laboratóriumvezető ismertette.


A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb frontvonala a nukleáris védettség területén alakult ki, ami elsősorban azt jelenti, hogy mindenáron meg kell előzni és akadályozni, hogy a nukleáris anyagokat ne békés célokra használják fel egyes illegálisan működő szervezetek, terroristák. Ezekből az anyagokból ugyanis illetéktelen kezekben atombomba vagy úgynevezett „piszkos” bomba (radioaktív anyag tartalmú hagyományos robbanószer) készülhet. Ebben a küzdelemben óriási szerepük van az olyan nukleáris analitikai műhelyeknek, mint a csillebérci KFKI telephelyen található Sugárbiztonsági Laboratórium (SBL). Az ország egyetlen nukleáris törvényszéki analitikai laboratóriumaként őket riasztják, ha például a határőrök uránt vagy plutóniumot találnak. Szerencsére ez manapság ritkán fordul elő (főleg a kilencvenes évek elejéhez viszonyítva), de az anyagot begyűjteni, beszállítani, megvizsgálni a labor feladata. A nukleáris anyagokat elemezve azok egyes jellegzetes paramétereiből egyértelműen kideríthető, honnan származnak és mikor gyártották azokat, ami fontos egy bűnügyi eljárás során.

Kutatómunka a törvényszéki laborban

A „világszínvonal” szót könnyű kijelenteni, de csak hosszú évek kőkemény és hibátlan munkájával lehet elérni. Léteznek ugyan nukleáris intézmények szerte a világon, ám csak 8-10 olyan laboratórium van (jobbára az USA-ban, az EU-ban, Ausztráliában és Kanadában), amelyekre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vagy éppen az FBI rá meri bízni a legfontosabb és legtitkosabb analitikai feladatait.

Elemzés gamma-spektrometriával

Bizonytalankodni vagy tévedni ezekben a laborokban nem lehet, annál jóval nagyobb a tét. Éppen ezért hosszú évek telnek el az előzetes „felkészüléssel”. Úgynevezett körelemzésekben a világ legjobb laborjai mérik össze eredményeiket, és az ezekben való megfelelőség alapján értékelik a tudományos kutatóhelyeket. Ezekben az elemzésekben az SBL folyamatosan kiemelkedően szerepel, ezért is elismert világszerte, ami nemcsak a labor, hanem hazánk számára is elismerés. Éppen ezért a megfelelőség és folyamatos felkészültség igen fontos feladat. A világszínvonalú megbecsülés másik jele, hogy dr. Kovács Széles Évát – fiatal kora ellenére – már számos neves szakmai szervezet és szövetség munkacsoportjába, elnökségébe választották be, megbecsült előadó a nagy nukleáris fórumokon.

A labor hétköznapi életét persze nem csupán a csillogás, hanem a kitartó, szisztematikus elemzés, fejlesztés és kutatómunka tölti ki. Egyebek között felkészülés egy nem várt terrortámadásra.

Lefoglalt anyag konténerének külső vizsgálata a bontás előtt

Emellett a Sugárbiztonsági Laboratórium szakemberei a Paksi Atomerőműhöz kötődő ipari kutatásokat is folytatnak, dr. Kovács András pedig a sugártechnológia egyik nemzetközileg elismert szakértője, akit gyakran hívnak, ha valahol a nagyvilágban élelmiszer-besugárzó vagy sterilizáló nagyberendezéseket telepítenek.

Mindehhez az SBL rendelkezik a megfelelő modern mérőeszközökkel és laboratóriumokkal, bár a technikai fejlődéssel való lépéstartás soha véget nem ér, és folyamatos támogatást igényel. Ezért igen nagy jelentőségű például pályázati együttműködésük az Országos Atomenergia Hivatallal, amelynek minőségét jelzi, hogy a hivatal júniusi TSO szemináriumának második napján a labor különböző kutatócsoportokban tevékenykedő munkatársai nyolc(!) előadást jegyeznek a tizenháromból.

Elemzés a legmodernebb tömegspektrométerrel

Talán mondani sem kell, hogy erre a nagy felelősséggel járó speciális munkára milyen nehéz jól képzett, elhivatott fizikus és vegyész munkatársakat találni: több évig tartó „kiképzésük” után egy részük kutatóhelyet vagy országot vált.
Az MTA EK Sugárbiztonsági Laboratóriuma minden nehézséggel együtt is igyekszik az élvonalban maradni és hozzájárulni mindennapi biztonságunk megóvásához.•

 
Innotéka