2014. június 2.

Szerző:
Bogdán Zoltán

MTA Energiatudományi Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratórium • energia.mta.hu

Világszínvonalú nukleáris analitikai laboratórium

Bár nem vagyunk atomhatalom, több speciális nukleáris te­rületen is a legjobbak között tartják számon Magyarországot. E területek egyikén az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának Sugárbiztonsági Laboratóriuma a világ legszínvonalasabb, legmegbízhatóbb 8-10 kutatóhelye között található, amely a nukleáris területen folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet. A részleteket dr. Kovács Széles Éva, a laboratórium vezetője, illetve dr. Kovács András korábbi laboratóriumvezető ismertette.


A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb frontvonala a nukleáris védettség területén alakult ki, ami elsősorban azt jelenti, hogy mindenáron meg kell előzni és akadályozni, hogy a nukleáris anyagokat ne békés célokra használják fel egyes illegálisan működő szervezetek, terroristák. Ezekből az anyagokból ugyanis illetéktelen kezekben atombomba vagy úgynevezett „piszkos” bomba (radioaktív anyag tartalmú hagyományos robbanószer) készülhet. Ebben a küzdelemben óriási szerepük van az olyan nukleáris analitikai műhelyeknek, mint a csillebérci KFKI telephelyen található Sugárbiztonsági Laboratórium (SBL). Az ország egyetlen nukleáris törvényszéki analitikai laboratóriumaként őket riasztják, ha például a határőrök uránt vagy plutóniumot találnak. Szerencsére ez manapság ritkán fordul elő (főleg a kilencvenes évek elejéhez viszonyítva), de az anyagot begyűjteni, beszállítani, megvizsgálni a labor feladata. A nukleáris anyagokat elemezve azok egyes jellegzetes paramétereiből egyértelműen kideríthető, honnan származnak és mikor gyártották azokat, ami fontos egy bűnügyi eljárás során.

Kutatómunka a törvényszéki laborban

A „világszínvonal” szót könnyű kijelenteni, de csak hosszú évek kőkemény és hibátlan munkájával lehet elérni. Léteznek ugyan nukleáris intézmények szerte a világon, ám csak 8-10 olyan laboratórium van (jobbára az USA-ban, az EU-ban, Ausztráliában és Kanadában), amelyekre a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vagy éppen az FBI rá meri bízni a legfontosabb és legtitkosabb analitikai feladatait.

Elemzés gamma-spektrometriával

Bizonytalankodni vagy tévedni ezekben a laborokban nem lehet, annál jóval nagyobb a tét. Éppen ezért hosszú évek telnek el az előzetes „felkészüléssel”. Úgynevezett körelemzésekben a világ legjobb laborjai mérik össze eredményeiket, és az ezekben való megfelelőség alapján értékelik a tudományos kutatóhelyeket. Ezekben az elemzésekben az SBL folyamatosan kiemelkedően szerepel, ezért is elismert világszerte, ami nemcsak a labor, hanem hazánk számára is elismerés. Éppen ezért a megfelelőség és folyamatos felkészültség igen fontos feladat. A világszínvonalú megbecsülés másik jele, hogy dr. Kovács Széles Évát – fiatal kora ellenére – már számos neves szakmai szervezet és szövetség munkacsoportjába, elnökségébe választották be, megbecsült előadó a nagy nukleáris fórumokon.

A labor hétköznapi életét persze nem csupán a csillogás, hanem a kitartó, szisztematikus elemzés, fejlesztés és kutatómunka tölti ki. Egyebek között felkészülés egy nem várt terrortámadásra.

Lefoglalt anyag konténerének külső vizsgálata a bontás előtt

Emellett a Sugárbiztonsági Laboratórium szakemberei a Paksi Atomerőműhöz kötődő ipari kutatásokat is folytatnak, dr. Kovács András pedig a sugártechnológia egyik nemzetközileg elismert szakértője, akit gyakran hívnak, ha valahol a nagyvilágban élelmiszer-besugárzó vagy sterilizáló nagyberendezéseket telepítenek.

Mindehhez az SBL rendelkezik a megfelelő modern mérőeszközökkel és laboratóriumokkal, bár a technikai fejlődéssel való lépéstartás soha véget nem ér, és folyamatos támogatást igényel. Ezért igen nagy jelentőségű például pályázati együttműködésük az Országos Atomenergia Hivatallal, amelynek minőségét jelzi, hogy a hivatal júniusi TSO szemináriumának második napján a labor különböző kutatócsoportokban tevékenykedő munkatársai nyolc(!) előadást jegyeznek a tizenháromból.

Elemzés a legmodernebb tömegspektrométerrel

Talán mondani sem kell, hogy erre a nagy felelősséggel járó speciális munkára milyen nehéz jól képzett, elhivatott fizikus és vegyész munkatársakat találni: több évig tartó „kiképzésük” után egy részük kutatóhelyet vagy országot vált.
Az MTA EK Sugárbiztonsági Laboratóriuma minden nehézséggel együtt is igyekszik az élvonalban maradni és hozzájárulni mindennapi biztonságunk megóvásához.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka