Virtuális bérlet, valódi utazás

Az elmúlt évtizedben Debrecen közlekedése egyedülálló módon fejlődött, emelve a város közösségi közlekedésének színvonalát. Több olyan nagy léptékű infrastrukturális fejlesztés, rekonstrukció fejeződött be, mely elősegíti a DKV Zrt. és a közösségi közlekedés versenyképességét. A fenntartható nagyvárosi élet elengedhetetlen pillére a környezetvédelem, éppen ezért az elmúlt években újabb okos megoldásokat vezettünk be a debreceni közösségi közlekedésben.


A Nemzeti Egységes Kártyarendszer kialakításának ré­szeként tavaly év végén vezettük be az elektronikus jegyrendszert. Az országosan elsőként itt kialakított program a helyi közösségi közlekedésben a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer pilot projektje, mely a Belügyminisztérium, Debrecen Város Önkormányzata, illetve az IdomSoft Zrt. támogatásával valósult meg.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója, Barcsa Lajos Debrecen város alpolgármestere és Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára

A projekt megvalósításának legnehezebb és legkritikusabb pontja az elvárásoknak megfelelő ellenőri készülékek kiválasztása és beszerzése, valamint a ma­gas követelményű biztonsági előírások és titkosítások teljesítése volt. Ennek ellenére rövid idő alatt sikerült az elméleti szintről egy kézzelfogható, könnyen kezelhető rendszert létrehoznunk, hiszen az első egyeztetéshez képest kilenc hónap múlva, már októberben élesítettük a rendszert, amely megfelel a Nemzeti Egységes Kártyarendszer, valamint a Személyszállítási törvény előírásainak.

Ellenőri speciális okostelefon

Az elektronikus jegyrendszer alapját az új típusú személyi és diákigazolványok adják. Ezek az okmányok már chippel ellátottak, és utazási azonosítót is tartalmaznak. Ez teszi lehetővé azt, hogy az utasok a vásárláskor csupán egy nyugtát kapjanak, papíralapú bérletet nem. Diákok esetében pedig a diákigazolvány az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzi a rendszer.

Az eddig bevezetett elektronikus jegyrendszerekkel szemben nincs szükség külön kártyára, további igazolványokra, a jogosultságok igazolására. A személyi igazolványhoz vagy diákigazolványhoz egyszerűen hozzárendeljük az utazási jogosultságot. A rendszer működésének lényege, hogy az igazolványon található, külön erre a célra létrehozott azonosítót olvassuk le, és ehhez társítjuk a megvásárolt jegyet, bérletet.

Az elektronikus igazolvány beveze­té­se indokolttá tette az elektronikus jegyellenőrzés bevezetését is. Az utas az elektronikus igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőrök által használt speciális okostelefonhoz érinti, és így tudja igazolni az utazás érvényességét.

Online jegy- és bérletvásárlás

A folyamatos fejlesztéseknek köszönthetően tavaly decemberben az online jegy- és bérletértékesítés is megkezdődött a DKV Zrt. honlapján. Az új típusú személyi vagy diákigazolvánnyal rendelkező utasaink az ország bármely pontjáról, néhány kattintással, bankkártyás fizetéssel megvásárolhatják napijegyüket, bérletüket. A vásárláshoz nincs szükség előzetes regisztrációra, így bármikor, azonnal megvásárolható szinte minden értékszelvényünk.

Online vásárlói felület

Az elektronikus jegyrendszer hónapról hónapra népszerűbb, hiszen használata egyszerű, gyors és kényelmes. Van olyan bérlettípus, melynél az értékesítés 5 százaléka már az elektronikus igazolványokra történik. Márciusban már több mint 2500 elektronikus bérletet adtunk el, ennek kétharmadát online vásárolták meg az utasok.

A rendszer, illetve a további fejlesz­tések lehetőséget adnak arra, hogy az elektronikus jegyrendszer nemcsak a helyi, hanem a helyközi közösségi közlekedésben is teljes mértékben megvalósulhasson.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka