Virtuális célkeresztben a magyar kkv-k

Évek óta folyamatosan emelkedik az adatvesztésből és adatszivárgásból származó károk mértéke Magyar­országon. A szakértői várakozások szerint elsősorban a kis- és középvállalkozások (kkv-k) lesznek 2022-ben a mesterséges intelligenciával támogatott kiber­táma­dások célpontjai, aminek az az oka, hogy miközben gyakran befolyásos multikkal állnak kapcsolatban, mégis gyenge az informatikai védelmi rendszerük.


A kibertámadások döntő hányadát idén is szervezett csoportok fogják elindítani, amelyek megosztják egymás között az előkészítési, a programozási és a támadás kivitelezésével kapcsolatos feladatokat.

Az ilyen típusú támadásokat nem szabad lebecsülni, ugyanis az anyagi veszteség mellett komoly reputá­ciós károkat is okozhatnak. Tavaly az egyik legnagyobb hazai autóalkatrész-kereskedő vál­lalkozásnak hetekre fel kellett függesztenie a tevékenységét, mert zsarolóvírus bénította meg az informatikai rendszerét. A tapasztalatok szerint a kiberbűnözők egyre gyakrabban használnak új programozási nyelveket – Kot­lin, Swift –, és ez megnehezíti a kártevők felismerését, mivel a víruslaboratóriumokban ana­lí­zisre használt eszközök még nem támogatják ezeket. Az úgynevezett multi-zsaroló­vírusos támadások során a bűnözők egy időben több támadási eszközt is kombinálnak: például adatlopás mellett titkosítják a hálózatban fellelhető adatokat, végül pedig DDoS támadással teszik tönkre a kiszemelt célpontot.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka