Virtuális Valóság Laboratórium

Veszélyes karbantartási műveletek modellezésére, javítási munkálatok szimulációjára is alkalmas lesz a költség­hatékony megoldásokkal kecsegtető Virtuális Valóság Laboratórium. A műszaki, gyártástechnológiai, logisztikai folyamatokban is hasznosítható fejlesztésen a Kassai Műszaki Egyetemmel együtt dolgoznak a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai (BAY-LOGI), valamint az Infokommunikációs Technológiai Kutatóintézet (BAY-IKTI) szakemberei.


„A virtuális valóság alkalmazásának célja lehet a fizikai valóság egy szeletének minél pontosabb utánzása, modellezése, főként, ha a folyamat tesztelése túlságosan költséges vagy veszélyes volna. Ha például veszélyes környezetben, mondjuk, egy atomerőműben esedékessé válna egy javítási munka, akkor a szakértők szimulációs környezetben begyakorolhatnák a kárelhárítási folyamatok fontosabb mozzanatait, ezáltal a feladatokkal járó kockázatok mértéke csökkenne” – számolt be a projekt hasznosításának egyik lehetőségéről dr. Szávai Szabolcs, a BAY-LOGI Szervezetintegritás Osztályának vezetője.

A fejlesztés a logisztikai, szenzorrendszer-fejlesztési és gyártástechnológiai folyamatoknál is komoly lehetőségekkel kecsegtet. A számítógéppel modellezhető eljárások lehetővé teszik logisztikai rendszerek tervezését, de tesztelni lehet velük lemezalakítással, hegesztéssel, hőkezeléssel kapcsolatos folyamatokat is. A virtuális térben modellezett folyamatok számottevő pluszköltségtől kímélhetik meg a piaci szereplőket. „A laborban tulajdonképpen bármit fel lehet építeni, a számítógép által előállított virtuális térben olyan dolgokat mérhetünk meg, amelyek a valóságban (még) nem léteznek, amelyekre jelenleg nincs technológia” – mondta dr. Szávai Szabolcs. Hozzátette: a fejlesztés gyorsíthatja az innovációt, mert kevesebb prototípust kell készíteni, rövidebb idő alatt elkészülnek a termékek, így az érintett vállalkozások, innovatív vállalatok hatékonyabb gyártástechnológiai mechanizmusokat alakíthatnak ki.

A Szerkezetintegritás, Mechatronikai, Egészségügyi és Vállalati Információs Rendszerek, valamint a Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztályok együttműködésével – uniós forrásból – megvalósuló nemzetközi projektnek másfél év múlva lesz olyan kézzelfogható eredménye, mely a legtöbb ipari szektorban hasznosíthatóvá válhat.
A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját (www.husk-cbc.eu).(x)


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka