Inno-tér
2019. június 27.

A Bay Zoltán kutatóintézet is támogatáshoz jut a Tématerületi Kiválósági Programból

Az immár több mint negyedszázados múltra visszatekintő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyike annak a 26 egyetemnek és állami kutatóintézetnek, akik az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében kaptak támogatást. A kutatóintézet két tématerülete összesen 760 millió forintot nyert el – jelentette be az erről szóló sajtótájékoztatón Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.


A Tématerületi Kiválósági Program alapvető célja, hogy a támogatott intézményekben erősödjön az alkalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz és a kutatómunka produktivitása. „Hosszú távon azt várjuk az új programtól, hogy növelje a kutatási tevékenységek nyitottságát, ösztönözze a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplőinek együttműködését, segítse a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítását, a kutatási kapacitások optimális kihasználását, valamint kiszámítható, versenyképes, vonzó kutatói életpályát kínáljon az intézményekben” – mondta el Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár a Bay Zoltán kutatóintézet Lézercsarnokában.

Fontos, hogy a kutatások a legégetőbb társadalmi-gazdasági kihívásokra keressenek gyakorlatban is hasznosítható válaszokat, ezért a Tématerületi Kiválósági Programra benyújtott szakmai programoknak, tématerületeknek illeszkedniük kellett a „biztonságos társadalom és környezet”, az „ipar és digitalizáció”, az „egészség”, valamint a „kultúra és család” kutatási területek valamelyikéhez. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. két támogatott tématerületét Grasselli Norbert ügyvezető igazgató mutatta be.

  • Az „Alkalmazásorientált anyag-, technológia-, elméleti és vizsgálati módszerek fejlesztése” tématerület korszerű anyagokat és mérnöki technológiákat kutatja, többek között a 3D fémnyomtatási technológiák ipari alkalmazásának lehetőségeivel is foglalkozik. Az intézménynek a fémmátrixú kompozitok, fémhabok és fémemulziók területén folytatott alapkutatásokból már több szabadalma is született, többek közt ezeket kívánják a kutatók az iparban alkalmazható technológiákká fejleszteni. Emellett az üzemelési biztonsággal, az üzemelő berendezések károsodási folyamataival, azok modellezési és vizsgálati módszereinek fejlesztésével foglalkoznak.
  • Az „Új, termékorientált, biológiai alapú fejlesztések a körkörös gazdaságban” tématerület a mikrobiológiai folyamatok hatásának multispektrális, analitikai és DNS alapú nyomon követésére, valamint drónokkal nagy területekről begyűjtött adatok tudományos feldolgozására és új összefüggések keresésére koncentrál. A kutatók vizsgálják a meddőhányók és ipari melléktermékek mikrobiális viselkedését, valamint a különböző értékes nyersanyagok – pl. ritkaföldfémek – mikrobiális úton történő kioldásának, visszanyerésének lehetőségét is.


Grasselli Norbert kiemelte: a most elnyert támogatás a fókuszált kutatómunkán túl korszerű kutatási eszközök, szoftverek beszerzésére, hálózati együttműködések építésére és fejlesztésére, valamint az elért eredmények széleskörű terjesztésére is lehetőséget teremt.

Forrás: NKFIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka