Inno-tér
2023. április 12.

A jövő nagy innovátorai

Száz zseniális ifjú innovátor dolgozta ki kiemelkedő természet-tudományos, ill. műszaki projektjét a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulójában. A tehetséges fiatalok elképesztő ötletekkel, megoldásokkal és kutatási eredményekkel lepték meg a zsűrit, akiknek május elejéig meg kell hozniuk a döntést, hogy melyek azok a legkiválóbb projektek, amelyek versenyezhetnek a döntőben, majd az Európa és a Világbajnokságon.


Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerése. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák tudásukat és kreativitásukat. A 2022/2023. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára 218 fiatal jelentkezett. Az első értékelés során a második fordulóba jutott fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, melyen a zsűritagok részletesen megismerkedtek a hozzájuk beosztott 5-7 pályázattal, a készülő prototípusokkal, ill. modellekkel.

A fiatal tudósjelöltek a műszaki és természettudományi területeken végzett tudományos munkájukat április 3-ig nyújtották be, összesen száz fiatal, 67 pályaművet dolgozott ki. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság májusig meghozza döntését a döntőbe jutó pályázatokról. Az OTIO második fordulójában résztvevő diákok bebizonyították, hogy a jövő innovációi már most a fiatalok kezében vannak.

A döntőre, mely egy kétnapos nyilvános bemutató, 2023. június 2-án és 3-án a BME Q épületében kerül sor, amelynek keretében a kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. Június 2-án, a döntő első napján a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás osztályokat, hogy részt vegyenek a fiatalok által bemutatott ötletek és kutatások lenyűgöző világában.

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és eredményeit, hogy az interjúk után kiválasszák a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepséget 2023. június 3-án tartják a Kopaszi-gáton, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban, ahol az ország legtehetségesebb diákjai kapnak majd elismerést.

A 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka