Inno-tér
2022. szeptember 26.

A legmodernebb 3D technológiák a terítéken

A 3D nyomtatás a 21. század meghatározó innovációja, ami egyre több iparágban fokozza a gyártási hatékonyságot, racionalizálja az alapanyagköltségeket, mindamellett, hogy a technológia megfeleltethető a fenntarthatósági elvárásoknak is.


Míg a 3D nyomtatás globális piaca 2014-ben 4 milliárd dollár volt, addig a nemzetközi elemzők 2026-ra már 44 milliárd dollárt prognosztizálnak. A dinamikus piaci növekedéssel párhuzamosan a 3D nyomtatásra és intelligens digitális 3D szkennelési megoldások technológiájára specializálódott vállalkozások mérete és üzleti értéke is folyamatosan emelkedik. Kiváló hazai példa erre a tisztán magyar tulajdonú, idén alapításának 10. évét ünneplő vállalkozás, a FreeDee. A nemzetközi színtéren Admasys International néven jegyzett cégcsoport 4 országra vetített, konszolidált árbevétele 2021-ben elérte a 2,4 milliárd forintot. A cégcsoport a jövőben üzleti növekedést elsősorban a nagyméretű, ipari minőségű professzionális 3D nyomtatók és szkennerek térhódításában lát.

A FreeDee mikrovállalkozásként indult 2012-ben, melyet az alapítók a 3D nyomtatásban rejlő piaci lehetőségek magyarországi kiaknázására hoztak létre. Az elmúlt 10 évben a cégcsoport több mint 1500 darab 3D nyomtatót telepített, főként a KKV szektorban. A magyarországi sikereknek köszönhetően már Csehországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkeznek telephellyel, összesen 35 főt foglalkoztatva.

Simó György

Simó György cégalapító kifejtette: „Technológia-vezérelt évszázadot élünk, így azok a vállalkozások lesznek versenyképesek és sikeresek, amik széles körűen alkalmazzák a 3D nyomtatást, illetve az intelligens digitális 3D szkennelési megoldásokat. Portfóliónk lehetővé teszi a hatékony és optimalizált gyártási folyamatok kialakítását, így a profitnövelést, mindezt fenntartható módon. Üzleti sikereink mögött partnereink folyamatos képzését, szakértői támogatását, a globális piac dinamikus növekedését, illetve az egyre bővülő iparági felhasználást látom. Célunk, hogy tovább terjeszkedjünk és kelet-közép-európai szinten piacvezetővé váljunk.”

A piaci sikerek nagyban köszönhetők a FreeDee által 2016-ban alapított 3D Akadémiának, ami az ország első additív gyártástechnológiákkal foglalkozó oktatási stúdiója.

Lutz Feldmann

„A FreeDee az egyik legsikeresebb európai partnerünk, akik a 3D nyomtatók értékesítése mellett a tudásmegosztásra és partnereik additív gyártási sikereihez szükséges szakmai támogatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ez meggyőzött minket, hogy a Markforged márkát is szakértelemmel fogják képviselni és sikerre viszik a felhasználóinkat, amiben igazunk is lett.” – hangsúlyozta Lutz Feldmann, a Markforged regionális vezetője.


A FreeDee a jubileum alkalmából 4 állomásos – Győr, Kecskemét, Debrecen és Budapest – országos szakmai rendezvénysorozatot szervez, amelyen a résztvevők megismerhetik a legújabb 3D nyomtatási és digitalizációs trendeket, elsősorban a professzionális asztali 3D nyomtatók és 3D szkennerek szegmensében, emellett tájékoztatást kaphatnak a technológia bevezetésével járó költségek finanszírozására vonatkozóan is. A rendezvények helyszínei több esetben egyetemi laborok lesznek, így a szakértő közönség a jövő mérnökeinek képzésébe, a helyi kutatási projektekbe is bepillantást nyerhetnek mindamellett, hogy megismerhetik az ipari tervezés és gyártás területére fókuszáló alkalmazási példákat, a legnépszerűbb 3D nyomtatási technológiákat, az egyre elérhetőbbé váló optikai 3D szkennerek működését és a kész nyomtatások gyakorlati munkafolyamatait. A rendezvénysorozatot helyszíni kiállítás is kíséri, melynek keretében a legmodernebb asztali 3D nyomtatók és a minőség-ellenőrzés területén kiemelkedő jelentőségű, professzionális 3D szkennerek lesznek láthatók és részben kipróbálhatók.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka