Inno-tér
2020. április 8.

A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása.


A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina kutatásához szükséges számítási feladatokat nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millión. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számítási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére. A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezés az intézményvezetés részéről azonnali támogatást nyert.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állításhoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepítik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számítógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segíteni tudja a koronavírus nemzetközi kutatását.

„A Pannon Egyetem minden szabad informatikai kapacitását a nemzetközi program szolgálatába állítja. Az intézmény a hallgatók bevonásával egységesen támogatja azt a kutatási projektet, amelynek célja a koronavírus járvány megállítása.” – mondta dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Karának intézetigazgatója.

Forrás: Pannon Egyetem

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka