Inno-tér
2019. április 1.

A termékvisszahívásokról

A magyarok egyre tudatosabbak élelmiszerbiztonsági kérdésekben, és szeretnének gyorsan, könnyen tájékozódni a különböző termékvisszahívásokról; ennek érdekében indította el új tájékoztató oldalát a Nem­zeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.


Új, tematikus oldalon tájékozódhat ezentúl a lakosság az élelmiszerláncban történt termékvisszahívásokról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldalán elérhető adatbázisban a vállalkozások által jelzett vásárlóktól történő visszahívások és a RASFF-on, azaz az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül érkező esetek is megtalálhatók.

Idén januártól az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény előírja a vállalkozások számára, hogy jelentsék az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek. Az esetek másik körét a RASFF-on érkező riasztások adják. A Nébih létrehozott egy, az utóbbi hat hónap termékvisszahívásait tartalmazó aloldalt is, azonban a hiteles és hatékony tájékoztatás mellett fontosnak tartják azt is, hogy a vásárlók megértsék: egy terméknek a gyártó általi visszahívása az esetek többségében a vásárló érdekeit szem előtt tartó, felelős vállalkozói döntésként értékelhető. Kiváltképp igaz ez a vállalkozások önellenőrzésének eredményeként történő önkéntes termékvisszahívásokra. Várhatóan az év második felében már a Nébih Navigátorban – a hivatal ingyenes mobiltelefonos applikációjában – is elérhetőek lesznek az adatok, és az alkalmazás felhasználói értesítést is kapnak majd az új esetekről.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka