Inno-tér
2020. május 10.

A vitaminokat is hamisítják

Folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt, és emelkedik az internetes vásárlások száma is a szektorban, amire már a hamisítók is felfigyeltek.


A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki tavalyi kutatásából az derült ki, hogy a harminc év felettiek az ilyen jellegű készítmények elsődleges fogyasztói, és egyre többen használják ezeket a termékeket. A növekvő igényeknek köszönhetően az étrend-kiegészítők piaca is bővül, azonban nem mindegy, hogy milyen forrásból szerezzük be ezeket a szereket.

A piacra kerülő készítmények nem esnek át előzetes bevizsgáláson, ezért főként a beszerzés forrása lehet a biztosítéka annak, hogy megfelelő készítményhez jusson a vásárló.

A hamis, esetenként életveszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program. A programhoz eddig országszerte több mint 1600 patika csatlakozott, ahol csak olyan készítmények, egyebek között vitaminokat és ásványi anyagokat vagy éppen növényi összetevőket tartalmazó szerek vásárolhatók meg, amelyek átestek az előírt – a minőségi megfelelőséget is figyelembe vevő – kockázatértékelésen.

Aki biztonságos étrend-kiegészítőt szeretne vásárolni, keresse a gyógyszertárakban a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program védjegyét. Az együttműködéshez csatlakozott gyógyszertárak listája a Magyar Gyógyszerész Kamara honlapján megtalálható.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka