Inno-tér
2019. június 3.

AI az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az Eurovíziókon indult több száz sláger alapján készült el a Blue Jeans & Bloody Tears című dal, az idei fesztivál nem hivatalos himnusza. A szer­zeményt az Oracle mesterséges intelligenciájával és gépi tanulási technológiájával alkották, és felcsendül benne Izrael első eurovíziós nyertesének, Izhar Cohennek és egy számítógépnek a hangja is.


A különleges technológiai, zenei, művészi projektet egy csoport izraeli művész, zenész, programozó és vállalkozó valósította meg. Az új dal készítése során több száz eurovíziós dalt – dallamot és dalszöveget egyaránt – tápláltak egy neuronhálózatba, majd algoritmusok segítségével több ezer új hangsort és szövegsorokat alkottak. A részt vevő művészek ezekből választották ki és olvasztották egybe azokat a zenei egységeket, melyek eredménye a Blue Jeans & Bloody Tears című szám.

Az esemény hivatalos közleménye szerint a dal magát az Eurovíziós Dalfesztivált ünnepli, annak melodrámáját, sokszor pátoszos, giccses-humoros hangulatát és trükkös megoldásait. Az immár hatvanhárom éves rendezvény a tervek szerint néhány éven belül megkaphatja amerikai kistestvérét, ahol az államok mérkőznének meg egymással. A licencét áruló csapat szerint a műsor erejét az érdeklődés mértéke adja, ugyanis a sportközvetítéseken kívül az Eurovíziós Dalverseny a földkerekség egyik legnépszerűbb tévés műsora. Tavaly az elődöntőkre és a döntőre összesen 186 millióan kapcsoltak, és ebbe nem számolták bele az élő streameket.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka