Inno-tér
2022. november 25.

BME Pécsi Eszter 2022. évi tanár díj

Tizenegy, természettudományokat oktató középiskolai tanár vehette át a BME mellett működő Pro Progressio Alapítványnak az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről elnevezett ez évi tanári díját a Műegyetemen tartott ünnepségen november 23.-án.


A 14 évvel ezelőtt alapított, ám ettől az évtől Pécsi Eszter nevét viselő kitüntetést olyan pedagógusok vehetik át, akik a legtöbbet teszik a műszaki – és természettudományos ismeretek átadásáért, népszerűsítéséért, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében.
Az ünnepélyes díjátadón Czigány Tibor rektor mellett Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár is köszöntötte az elismerésben részesült tanárokat.

Magyarországon sajnos a tanulmányaikat a felsőoktatásban megkezdő diákoknak még a negyede sem választja a műszaki-és a természettudományi szakokat, és ezen belül különösen alacsony a nők száma. Nagyobb arányú részvételük elengedhetetlen hazánk gazdasági versenyképességének fokozásában.
Míg Európában elsőként Svájcban, 1871-ben nyílt meg a műszaki felsőoktatás a nők előtt, Magyarországon 1895-ben engedélyezték először nők felvételét egyetemekre, kivéve a jogi és a műszaki területet. Ez utóbbi korlátozás feloldására csak az 1918-ban került sor.
Pécsi Eszter 1915-1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt, de tanulmányait már a Műegyetemen fejezte be. Oklevelét 1920. március 8-án, a nők közül elsőként vette át.
Szorgalom, bátorság, együttműködés és humor jellemezte az első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter életét, aki statikus mérnökként az első fővárosi vasbeton épület tervezője, önálló mérnöki iroda első női alapítója volt. 1958-ban külföldre távozott. 1965-ben elnyerte „Az év legjobb statikusa” címet azért a különleges alapozási módszerért, amelyet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez fejlesztett ki. Pécsi Eszter 1975-ben hunyt el.

A 2022. évi díjazottak


A 2022. évi díjazott tanárok:

 • Csanády Gáborné (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest)
 • Dobos Sándor (Fazekas Mihály Gimnázium és Gyakorló Általános Iskola, Budapest)
 • Fürjes János (Győri SzC Hild József Építőipari Technikum)
 • Hajdara Botond (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest)
 • Juhász Attila (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)
 • Kalydi György (Győri SzC Baksa Kálmán Gimnázium)
 • Király Sándor (Neumann János Gimnázium, Eger)
 • Péter Csaba (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium)
 • Tassy Gergely (Veres Péter Gimnázium, Budapest)
 • Tóth Mariann (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium)
 • Zsigó Zsolt (Nyíregyházi SzC Bánki Donát Műszaki Technikum)


Forrás: Pro Progressio

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka