Inno-tér
2021. február 28.

Bolygókeletkezés forgószéllel

A chilei MATISSE műszer segítségével gázból és porból álló örvényt fedezett fel egy fiatal csillag körül a Leideni Egyetem és az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének csillagásza, Varga József vezette nemzetközi kutatócsoport.


A vizsgált HD 163296 jelű égitest sokat tanulmányozott fiatal csillag, amely a Földtől 330 fényév távolságra, a Nyilas csillagképben helyezkedik el.

A MATISSE műszer az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Paranal Obszervatóriumában található

Korábban a csillag körül már három nagy exobolygó jelenlétére találtak bizonyítékot, de azok jóval távolabb vannak a most felfedezett negyedik, feltételezett bolygónál. A kutatók 2019 márciusában és júniusában végzett észleléseik során a csillag körüli porkorong belső részét figyelték meg távcsöveikkel, amikor egy, a mi Napunk és a Föld közötti távolság mintegy harmadát kitevő méretű, meleg porszemcsékből álló gyűrűt észleltek.

A HD 163296 csillag körüli porgyűrű vázlatos képe infra­vörös fényben. A jobbra fent látható fényes rész az  a feltételezett örvény, ahol egy új bolygó keletkezhet. (Képek forrása: J. Varga et al.)

Meglepte őket, hogy a gyűrű egyik oldala sokkal fényesebb, mint a többi része. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez a fényes csomó kering a csillag körül, hozzávetőleg egy hónapos keringési idővel. A csillagászok számítógépes szimulációkkal is ellenőrizték azt a feltevésüket, miszerint ez a meleg porból álló csomó valójában egy örvény lehet. Az ilyen örvényekben nagyobb az anyag (gáz és por) sűrűsége és nyomása, mint a gyűrű többi részén, ami a jelenlegi bolygókeletkezési elméletek szerint tökéletes feltételeket teremt egy pla­néta születéséhez.

Az új eredményekről beszámoló cik­ket az Astronomy & Astrophysics szakfolyóirat elfogadta.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka