Inno-tér
2020. február 19.

Fókuszban a klímavédelem, fokozódik a nyomás a cégeken

A világban egyre inkább zöldülnek be az óriásvállalatok, már egyre kevésbé elfogadott, ha egy társaság nem klímasemleges, különösen igaz ez az energiatársaságokra. Miután az Európai Beruházási Bank már nem támogat új fosszilis projekteket, így az energiaszektornak már jóval nagyobb a tét annál, mint pusztán marketing célokra használni a világban hódító zöld tendenciát. Ennek nyomán a Portfolio április 22-én fogja megrendezni a Sustainable World 2020 – A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről fog szó esni.


Hamarosan elfogadásra kerülhet az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), melynek értelmében 2050-re karbonsemlegessé válhat az Európai Unió, sőt hamarosan egy másik jogszabályban pedig arra tesz majd javaslatot, hogy 2030-ra ne 40%-kal, hanem legalább 50%-kal, de 55%-hoz közeli mértékben kelljen csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ezek az intézkedések nemcsak a társadalomra, hanem a gazdaság egészére hatással vannak, változást eredményeznek a pénzügyi szektorban, a befektetési piacon, a versenyképes vállalatok életében, különös tekintettel az energiaszektor szereplőire. A téma fontossága és aktualitása nyomán kerül megrendezésre április 22-én a Portfolio Sustainable World – A jövő vállalata konferenciája.

A rendezvényen a fő témakörök:

  • a fenntartható projektek finanszírozási lehetőségei;
  • a zöld befektetések;
  • a zöld energia;
  • a jövő vállalatai.


Fókuszban a fenntartható projektek finanszírozási lehetőségei

Hosszú távon kell a fenntartható projektekben és az új klímasemleges megoldásokban gondolkodnunk, ez azonban sokszor egy költséges és erős elhatározást igénylő változás a cégek életében. Az első lépés, hogy a vállalatok a környezeti ösztönzők és a társadalmi felelősségvállalás mellett, gazdasági hasznot is élvezzenek egy-egy zöld projekt elindításakor. Ezekre számos uniós, illetve piaci lehetőség is rendelkezésre, legyen szó támogatásokról, az egyre népszerűbb zöld kötvényekről, vagy a zöld hitelekről. Ezekről a lehetőségekről többek között az Európai Beruházási Bank fog megszólalni az április 22-ei konferencián.

Fókuszban a zöld befektetések

Befektetői megközelítésből is megfogalmazható az a dilemma, miszerint a nagy részvényesek díjazzák az egyre zöldebbé váló vállalatokat, de közben nem néznék jó szemmel, ha csökkenne a befektetéseik hozama. Emiatt az energiatársaságok jövőbeli sorsát rendkívüli mértékben meg fogja határozni, hogy hogyan képesek lavírozni a két elsőre egymásnak ellentmondónak tűnő elvárás között. Erről az átalakulásról, a pénzügyi piacok új horizontjáról fog szólni a konferencia második kerekasztal-beszélgetése.

Az olajtársaságok zöldülő tendenciára jó példa a Repsol, amely inkább a klímaváltozás megfékezése irányába indult el, és célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Egyébként ennek köszönhetően a Norvég állami alap meg is duplázta a részvénykitettségét a spanyol energiatársaságban. A norvég Equinor céljául tűzte ki, hogy 2050-ig a tengeri szénhidrogéntermelés karbonlábnyomát nulla közelébe szorítsa le, és emellett társbefektetője egy 10 milliárd dolláros brit szélerőműpark építésének. A francia Total idén jelentette be, hogy részt vesz befektetőként a világ egyik legnagyobb naperőműberuházásában Katarban. Emellett 20 ezer elektromos töltőállomást tervez telepíteni Hollandiában, és több millió fát készül ültetni Peruban.

Fókuszban a zöld energia

Az eseményre jelentkező résztvevők a nagy energiaipari vállalatok szempontjait, terveit is megismerhetik. Jelenleg egy nagy energetikai átalakulásnak lehetünk szemtanúi, amiből az időben lépő cégek nyertesként fognak kijönni, mindamellett, hogy alulról jövő civil nyomás is helyeződik az energiatársaságokra. A nagy fosszilis energiatársaságok radikális változáson mennek keresztül, és lényegében a világ legnagyobb megújulóenergia beruházóivá váltak az elmúlt években.

Fókuszban a zöld vállalatok, a jövő vállalatai

A Sustainable World konferencia negyedik témaköre mindazon vállalatok tervei, konkrét projektjei, eddigi tapasztalatai köré összpontosul, akik versenyelőnyként szeretnék a fenntarthatóság útján való elindulást felhasználni a működésük során. A jövő vállalata fenntarthatóan, a környezetet minimálisan terhelve, de mégis költség- és energiahatékonyan működik, tisztában van mindazon energetikai, pénzügyi és befektetési lehetőségekkel, amelyek segítenek a még sikeresebbé válásban, valamint abban, hogy elégedettséget váltsanak ki ügyfeleikből, üzleti partnereikből és legfiatalabb munkavállalóikból egyaránt.

Forrás: Portfolio

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka