Inno-tér
2020. május 15.

Hasonló digitalizációs problémák

A koronavírus-helyzet egyértelműen rámu­ta­tott arra, hogy több szempontból is ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük a digitalizáció terén a vállalkozá­sok­nak az Amerikai Egyesült Államokban és Magyar­országon – derül ki a mindkét piacon aktív, magyar tulajdonú informatikai cégcsoport, a Stylers Group közelmúltbeli tapasztalataiból.


A cégcsoport megállapította, hogy a tömeges távmunkára való átállás egyik legnagyobb erőpróbája a strukturális jellegű hiányosságokból fakad. Számos vállalat csak a veszélyhelyzet idején döbbent rá arra, hogy belső rendszereiket, szoftvereiket is alkalmassá kell tenniük a távoli elérésre. Sok esetben nemcsak technológiai problémát kell megoldaniuk, hanem a biztonsági protokolljukat is alkalmassá kell tenniük erre.

A Stylers Group tapasztalatai szerint ugyancsak gondot jelent, hogy a projektmenedzsment-folyamatok nem kellőképpen digitalizáltak, emiatt a személyes kapcsolattartásra és nyomon követésre helyeződött a hangsúly, ami a jelenlegi helyzetben értelemszerűen nem működik. Igen sok vállalat most kezdi felfedezni magának a felhő alapú megoldásokban rejlő lehetőségeket, ami az adattárolásnak egy nagyon praktikus és biztonságos módja, hiszen sokszor a fizikai adat­tárolók, adathordozók – melyeket távolról nem is lehet elérni – bizton­sági és műszaki kockázatot is jelentenek. A kialakult helyzet a HR-kultúrában is gyökeres változást hozhat, ugyan­is a fel­vételi beszélgetések is az online térbe helyeződnek át. A táv­munkára és távoli elérésre való átállás sok céget arra is rá­ébreszthet, hogy a digitalizáció költséghatékonyságot eredményez, ez pedig még inkább felgyorsíthatja a most gyakran kényszerűségből elvégzett technológiai fejlesztéseket.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka