2020. május: jegyzet, adatbányászat, folyamatmodellezés, diagnosztika, egyetem, vegyipar, portré, okostechnológia, genomika, gépipar, közlekedés, fizika, orvostudomány, hálózatkutatás, matematika, it, tudomány, neutronkutatás, anyagtudomány, autóipar, öntészet, mérés, atomenergia, biztonságtechnika, innováció, elektronika, disszemináció, izotóptechnika, egészségipar, vízgazdálkodás, környezetvédelem, építés, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, paragrafus, mesterséges intelligencia, virtuális valóság
Inno-tér
2019. július 17.

Hatékonyabb innovációs rendszer szükséges

Magyarország a huszonnyolc EU-tagállam teljesítményét összehasonlító Európai Innovációs Rangsorban idén a 23. helyen áll, továbbra is a mérsékelt innovátorok között szerepel. Sürgető feladat az innovációs rendszer átalakítása, derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) sajtóközleményéből.


Az NKFIH-nak az innovációs környezet, valamint a pályázati rendszer megújításához több mint 2800 érdekeltet sikerült bevonnia a tervezési folyamatba. A Hivatal a konzultáció tapasztalatait hasznosítva pedig már idén is számos új pályázati konstrukciót indít, míg más programokat újragondolva, észszerűsítve folytat tovább vagy teljesen kivezet, olvasható a közleményben.
Az NKFI Alap hazai forrásaiból 2019-ben meghirdetett vagy meghirdetni tervezett pályázati konstrukciók már elsősorban azt támogatják, hogy minél több magyar vállalkozás, köztük kis- és középvállalkozás (kkv) legyen képes új, piacképes termékek és szolgáltatások kifejlesztésére, valamint szervezettebb legyen az innovációs ökoszisztéma tudásbázisát jelentő egyetemek kutatási eredményeinek hasznosítása, akár önállóan, akár az ipari szereplőkkel folytatott együttműködések révén.

A hazánknak szóló európai uniós kutatás-fejlesztési és innovációs programok kifutása miatt egyre fontosabb a közvetlenül pályázható uniós források kihasználása. A Horizont 2020 keret­programban számos, jelenleg is nyitott és folyamatosan pályázható felhíváson nyerhetők el KFI támogatások. A magyar résztvevőknek azonban az eddiginél hatékonyabban kell élniük ezekkel a lehetőségekkel mind a most futó, mind a 2021-ben induló, következő keretprogramban.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Innotéka