Inno-tér
2022. október 4.

Kacagó robotok

Az emberek mellett számos állatfajnál fedezték fel a tudósok, hogy képesek nevetni. Japán kutatók azonban a mesterséges intelligencia segítségével a robotokat is fel szeretnék ruházni ezzel a képességgel. Reményeik szerint ezzel még természetesebbé válhat az emberek és gépek közötti kommunikáció.


Első hallásra fura kísérletbe kezdtek a siker érdekében a Kyotói Egyetem kutatói: mintegy 80 rapid randi beszélgetését vették fel, melyek a felsőoktatási intézmény férfi hallgatói és robotok között zajlott le. Az így azonosított különböző nevetéstípusokat osztályozták, majd a mesterséges intelligencia segítségével az Erica nevet viselő humanoid robot önmaga el tudja dönteni, hogy az adott szövegkörnyezetben kell-e nevetni, és ha igen, mennyire. Az algoritmus a hangfájlok alapján képes megkülönböztetni udvarias nevetést, kuncogást vagy éppen hangos kacagást is. A kutatók szerint az együttérzés egyik megnyilvánulása lehet a mosoly és a nevetés, így amikor a robot osztozik a felhasználók jókedvében, gyakorlatilag kimutatja empátiáját a beszélgetőtárs iránt.

A kísérlet során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy meghatározzák azokat az eseteket, amikor együtt nevetnek valamin. A kutatók arra jutottak, hogy a szemkontaktus, a gesztusok, a beszédstílus és a nevetés képessége segíthet a jövőben, hogy egyedi „személyiséggel” rendelkező robotokat lehessen alkotni. A japán tudósok szerint ezzel komoly lépést tehetnek az egyedi karakterű robotok létrehozásában, ugyanakkor azt is elismerték, hogy további kutatásokra és még minimum két évtizedre van szükség ahhoz, hogy olyan minőségben beszélgessünk egy robottal, mint ahogyan egy barátunkkal tennénk.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka