Inno-tér
2020. május 9.

Kire bízza a fiókáit a kakukk?

Hogyan választja ki utódai nevelő­szüleit, azaz gazdamadarát a kakukk? – erre a kérdésre keresték a választ a Debreceni Egyetem viselkedésökológusai. Eredményük a Nature lap­családhoz tartozó Scientific Reportsban jelent meg.


A kakukk a költésparazita fajok legismertebb képviselője hazánkban. Tojásait más madár­fajok fészkébe tojja, ezzel áthárítva a fészekrakás és a fiókanevelés terhét a nevelőszülőkre, az úgy­nevezett gazdákra. Minden kakukk tojó csupán egy vagy csak néhány gazda tojásmintáját képes utánozni, ezért csak ezeket tudja sikeresen parazitálni. Az azonban kevésbé volt világos, hogy a kakukk miként ismeri fel a megfelelő gazdafaját, és hogyan találja meg azok jól elrejtett fészkét.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke, valamint az MTA–ELTE–MTM Ökológiai Kutatócsoport munkatársai hazánk egyik leggyakrabban parazitált gazdafaját, a nádasok szélén költő nádirigót vizsgálták. Az elmúlt harminc év kutatási eredményei egyértelművé tették, hogy a kakukk a nádasok melletti fákról és villanyvezetékekről leselkedve szemeli ki újabb és újabb áldozatai fészkét. 

A viselkedésökológusok új eredménye szerint a gazdák riasztóhangja fontos információforrás a ka­kukknak a fészek megtalálásában. Az amúgy a gazda számára előnyös fészekvédelmezés fel­fedheti a gazda fészkének hollétét a közelben hallgatózó fészekparaziták előtt.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka