Inno-tér
2021. március 2.

Környezettudatosság járvány idején

A legtöbben lakáskorszerűsítésre költenének, vannak, akik a környezetvédelem támogatására felajánlanák a fizetésük egy részét, de sajnos kevesen használnak környezetbarát tisztítószereket, és még mindig túl sok ételt dobunk ki.


A koronavírus-járvány második hullámának felívelő szakaszában végzett rep­rezentatív felmérés rámutatott arra, miben változott környezettudatos viselkedésünk a járvány következtében. A WWF Magyarország felmérésében részt vevők 14 százaléka válaszolt úgy, hogy gyökeres változtatásra kényszerült, 52 százalék bizonyos szokásait ugyan át­alakí­totta, de ez nem érintette a környezetvédelemhez való hozzáállását, 34 százalék pedig semmit nem vál­toz­tatott az élet­módján. 

Az is kiderült, hogy a magyarok 75 százaléka visz magával bevásárlószatyrot a boltokba, 53 százaléka igyekszik minél kevesebb hulladékot „termelni”, 65 százaléka pedig szelektíven gyűjti otthon a szemetet. Környezet­barát tisztítószereket viszont mindössze 26 százalék használ, a megkérdezettek kétharmada hajlandó aktívan is tenni környezetünk védelme érdekében, ugyanakkor közel fele rendszeresen dob ki ennivalót. Hogy mi segítene az élelmi­szer-pazarlás csökkentésé­ben? A válaszadók szerint a nagyobb odafigyelés, a körültekintő vásárlás és a lejárati idő hangsúlyosabbá tétele.

Forrás: WWF

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy a magyar lakosság milyen környezetvédelmi célú beruházá­sokra költené megtakarításait. A megkérdezettek 54 százaléka lakásának korszerűsítésére, napelemre, napkollektorra és szigetelésre adna ki pénzt. A válaszadók 26 százaléka szerezne be elektromos vagy hibrid autót, 27 százaléka pedig környezetbarát háztartási gépeket. Arra a kérdésre, hogy felajánlaná-e fizetése egy részét a környezetvédelem támogatására, a megkérdezettek 14 százaléka válaszolt igennel.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka