Inno-tér
2021. április 21.

Magyar Formatervezési Díj felhívás

Az Innovációs és Technológiai Miniszter – a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) közreműködésével – immár 42. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díj pályázatot.


A Magyar Formatervezési Díj pályázat célja a magyar formatervezés teljesítményének bemutatása és népszerűsítése, a hazai formatervezés kiemelkedő alkotóinak elismerése, valamint a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel.

A legrangosabb hazai design elismerésre tervezők, gyártók, kereskedők és megrendelők pályázatát egyaránt várja az MFT. Pályázni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriában.

A pályázat beérkezésének határideje: 2021. április 30. éjfél

A jelen helyzetben a pályázatokat elegendő elektronikusan beküldeni az alábbi e-mailcímre: mfd@hipo.gov.hu

A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a pályázat kiírója döntésének megfelelően hozzávetőleg bruttó 600.000 Ft / díj. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és elismerő oklevélben részesülnek.

A Pályázati Felhívás digitális változata letölthető ITT.

Friss hírek, érdekességek az esemény facebok és instagram oldalán.

A Magyar Formatervezési Díj pályázatáról további tájékoztatás kérhető: Magyar Formatervezési Tanács Irodája, Kohut-Jankó Anna, anna.janko@hipo.gov.hu.

New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés

A NEB fókuszában az élhető környezet megteremtése áll, a járványhelyzet okozta kihívásokból kilábalva egy élhetőbb, ellenállóbb Európa építése. A kezdeményezés egyben a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely híd szerepet kíván betölteni a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza. Közreműködésre, közös gondolkodásra hívnak minden szakmai szervezetet, tervezőt, alkotót, fejlesztőt, polgárt. A Magyar Formatervezési Tanács, mint a BEDA – Európai Designszervezetek Szövetségének tagja, elkötelezett amellett, hogy minél több magyar tervező, fejlesztő, vállalkozás, szakmai szervezet vegyen részt aktívan a folyamatban, így kérik az érdeklődőket a látókörükbe eső jó gyakorlatok megosztásával, a közreműködési lehetőség megosztásával szakmai köreikben, vegyenek részt közös jövőnk formálásában.

A New European Bauhaushivatalos honlapja, ahol további információk érhetőek el, illetve a már feltöltött hozzájárulásokat is meg lehet tekinteni és a gyakran ismételt kérdések jegyzéke is elérhető ITT.

A Magyar Formatervezési Tanács honlapján rövid összegzés is elérhető a kezdeményezésről.

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

  1. Tervezés: 2021. január–április, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munkamódszerében. Nagy számú, eltérő hátterű hozzászólás begyűjtése a cél. ezek lehetnek létező projektek, termékek, szolgáltatások, inspiráló példák; ötletek, javaslatok, víziók; illetve kihívások, szükségletek megfogalmazása, legyenek azok lokálisak vagy globálisak.
  2. Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.
  3. Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban.


Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek felvázolására, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

A NEB platformon keresztül kis energiabefektetéssel lehetséges a fenntartható jövőnk, környezetünk formálásához kapcsolódó projektek, javaslatok, felvetések megosztása. Hasznos lenne minél több hazai jó példa megosztása és hogy ezeket a projektgazdák maguk töltsék fel, ez a folyamat a NEB honlapon keresztül egy áttekinthető sablonfelület kitöltését jelenti, melynek főbb kérdései: rövid összegzés, inkluzivitás – esztétika – fenntarthatóság értékekhez való kapcsolat skálázása, a projekt skálázhatósága… Egy-egy projekt feltöltésére nagyjából 15 perc elegendő. Fontos, hogy a feltöltés során megadható, ha nem publikusan kívánja valaki feltölteni szakmai javaslatát, például mert egy bevezetés előtt álló termékről van szó, így a feltöltött anyag csak a NEB szakmai munkacsoportja számára válik elérhetővé, kiértékelhetővé, de nem jelenik meg a publikus honlapfelületen. Arra is van mód, hogy külső szereplő töltsön fel a honlapra kiválónak tartott példákat, de autentikusabb, tartalmasabb lehet a saját projektek megosztása.

Segédlet az egyéni hozzájárulások feltöltéséhez ITT.

Az MFT kéri, hogy lehetőség szerint tüntessék fel az egyes feltöltések rövid leírásában, hogy az a BEDA tagszervezet Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével került benyújtásra, ezzel is erősítve a design ökoszisztéma együttes szerepvállalását. Javasolt feltüntetési mód: Submitted by XXXXX, with the contribution of the Hungarian Design Council, member of BEDA.

Az MFT előre is köszöni és április végéig várja a megosztott szakmai javaslatokat, tapasztalatokat a NEB kezdeményezés keretében, illetve a kezdeményezés szakmai körökben történő terjesztését, a részvétel lehetőségét!

A New European Bauhaus kezdeményezésről további tájékoztatás a Magyar Formatervezési Tanács Irodája, Kohut-Jankó Anna, anna.janko@hipo.gov.hu címén.

Forrás: MFT

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka