Inno-tér
2023. március 14.

Magyar-indonéz együttműködés blokklánc technológiák hasznosítására

Blokklánc technológiák hasznosítási lehetőségeinek egyeztetését célzó magyar-indonéz állami szintű együttműködési megállapodást írt alá Asih Karnengsih, az Indonézi Blokklánc Szövetség elnöke és Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Czeglédi Tamás, a magyar Blockchain Koalíció szakmai vezetője. A megállapodás célja a tudásmegosztáson túl, olyan közös projektek feltérképezése, amelyek utat nyitnak az országok közötti, blokklánc technológián alapuló üzleti együttműködéseknek. Indonéziát a világ első számú blokklánc központjaként tartják számon, ahol már 25 kripto tőzsdét jegyeznek, s ahol a helyi nemzeti bank is komolyan érdeklődik a digitális pénz iránt.


A Neumann János Nonprofit Kft. által 2022-ben életre hívott Blockchain Koalíció egyik legfőbb küldetése, hogy a hazai szereplők számára blokklánc technológiák fejlesztésében rejlő nemzetközi üzleti lehetőségeket azonosítson. Ennek elérése érdekében létrejött a magyar-indonéz blokklánc alapú technológiák közös hasznosítását célzó együttműködési megállapodás, amelyet Asih Karnengsih, az Asosiasi Blockchain Indonesia (Indonézi Blokklánc Szövetség) elnöke, valamint Gál András Levente, a Neumann János Nonprofit Kft. ügyvezetője és Czeglédi Tamás, a Magyar Blockchain Koalíció szakmai vezetője írtak alá.

A két ország – az együttműködés keretében – vállalja a blokklánc technológiák fejlesztése során szerzett tapasztalatok kölcsönös megosztását, illetve elkötelezték magukat konkrét projektek feltérképezése és jövőbeni együttes megvalósítása kapcsán is.

A megállapodás kapcsán Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár üdvözölte a kezdődő együttműködést: „Az ázsiai kontinens országainak innovációs képessége már jelentősen meghaladja az európaiakét, sőt versenyben vannak a világelsőségért. Ugyanakkor a magyar fejlesztőmérnökök tudása nemzetközi szinten is versenyképes, így a kölcsönös tapasztalatcsere mindkét fél számára előnyös. Ma már nem az a kérdés, hogy a blokklánc technológia alkalmazása tömegessé tud-e válni valaha, hanem az, hogy mikor. Olyan tudás és tapasztalat áll már rendelkezésre, amire építve Magyarország akár a térség meghatározó blokklánc központjává is válhat a jövőben.”

Czeglédi Tamás, a Magyar Blokklánc Koalíció szakmai vezetője kifejtette: „A blokklánc a közeli jövő egyik meghatározó technológiája, ami már manapság is elterjedtebb, mint az a felületes szemlélő számára látszik, de nemzetgazdasági szinten érzékelhető mértékű hatásoka még várni kell. A tömegessé válásához még sok idő, munka, tanulás és tudásmegosztás szükséges, de a lehetőségek nyitottak, akár európai, akár kontinensen átnyúló projektekben. Azért kulcsfontosságú az együttműködés létrehozása Indonéziával, mert az ország a technológia területén komoly tapasztalatokra tett szert az elmúlt években, és a magyar megközelítéstől dominánsan eltérő stratégiai irányokat jelöltek ki. A világon ott van a legtöbb, összesen 25 kriptotőzsde bejegyezve, emellett állami kripto tőzsde is napirenden van, illetve már az Indonéz Központi Bank is komolyan érdeklődik a központi banki digitális pénz (CBDC) bevezetése iránt.”

A blokklánc technológiát tartják az egyik legígéretesebb online hitelesítési megoldásnak, melynek tömeges alkalmazása várható a közeli jövőben. Jelenleg a legfőbb gátja az elterjedésnek, hogy nincs globálisan elfogadott szabályozói környezet, így a most aláírt együttműködés arra is kitér, hogy az Indonéz Blokklánc Szövetség megismerhesse az Európai Unió által elfogadott kripto szabályozást (MiCA) és annak alkalmazását. A blokklánc technológia egy digitális információs blokkokból álló könyvelési lista az online térben, amelyek a tranzakciók során titkosításra kerülnek. A létrejött blokkláncok nem törölhetők vagy módosíthatók, ugyanakkor transzparensek, így mindenki számára hozzáférhetők. Épp e sajátosságai miatt elsősorban a pénzügyi digitalizáció, a szállítmányozás, az autó- és egészségipar, valamint az ellátási láncok területén alkalmazzák széleskörűen.

Forrás: NTP

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka