Inno-tér
2019. április 2.

Önkéntes tisztogatók

Harmincötezer műanyag palackot gyűjtöttek össze a Felső-Tiszán. A Natura 2000-es területen tízhektárnyi ártéri erdőt tisztítottak meg a PET Kupa önkéntesei és a víz­ügyi igazgatóságok szakemberei.


A probléma gyökere elsősorban Ukrajnában keresendő, ahonnan a Tisza-ártérbe lerakott lakossági kommunális hulladékot az áradások hazánkba szállítják. A közel­múltban felcsillant ugyan a remény a jelenlegi helyzet megoldására, de addig is marad a hulladékok ártérből való összeszedése, illetve az ukrán, kárpátaljai lakosság szemléletformálása, hogy a jövőben ne a folyókba kerüljön a szemét.

2019-ben több hulladékgyűjtő akciót tervez a PET Kupa mozgalom ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület, tavasszal a Tisza-tavon és a Tisza mellékfolyóin mérik fel a területek szennyezettségét. A természetvédők nyaranta, egy héten keresztül, saját építésű, pillepalackokból készült hajóikkal gyűjtik a hulladékot. Az év többi részében szemléletformáló programokat, kiállításokat és bemutatókat tartanak, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek. A Tiszaszalka határában fekvő természetvédelmi területen már tavaly télen is takarítottak az önkéntesek a vízügyi igazgatóságokkal közösen, s mivel ez az ártéri szakasz a legszennyezettebb, ezért idén nagyobb csapattal, három napon keresztül folyt a hulladékmentesítő munka.

Átválogatás után a hulladék fele visszakerül a körforgásba, ezért az akcióban részt vevő önkéntesek a műanyagokat, a fémeket és az üveget külön csoportosították, és úgy adták át a térségi közszolgáltatónak. A program az Agrárminisztérium támogatásával, valamint partnerek és közreműködők részvételével valósult meg.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka