Inno-tér
2019. október 24.

Országos programsorozat indul a hatékonyabb térségi innovációs környezetért

Budapesten és 5 vidéki egyetemi helyszínen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja el novemberben a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.


A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta: „Az innovációs környezet megújításának elsődleges célja és egyik legfontosabb hajtóereje, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció egyre több társadalmi vagy gazdasági hasznot eredményezzen, növelve ezáltal az ország gazdasági versenyképességét és a Magyarországon élők jólétét. A TIP programsorozat is ezt a célt szolgálja.”  Hozzátette: az országszerte fellelhető tudásbázisok szakértelmének hasznosulását és az innovációs képességeket helyben kell fokozni. Ezért különösen fontos, hogy az egyetemek sokkal szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi kis- és középvállalkozásokkal.

A novemberben induló országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

A programsorozat 2019. november 12-én a Miskolci Egyetemen veszi kezdetét és a tervek szerint egy budapesti nagy rendezvénnyel zárul.

Az egyes események részletei és a regisztráció a nkfih.gov.hu/tip oldalon érhető el.

Forrás: NKFIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka