Inno-tér
2019. április 3.

Szándéknyilatkozat az MTA jövőjéről

Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös szándéknyilatkozatot írt alá március elején az akadémiai intézethálózat jövőjéről. A részletek kidolgozása után a javaslat az MTA Közgyűlése elé kerül.


A közösen szignált nyilatkozat legfontosabb eleme, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a Kormány azon szándékát, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az intézethálózat 2020. január 1. után egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új Irányító Testület dönt. A létrehozandó Irányító Testület(ek)-be az MTA és a Kormány paritásos alapon küld képviselőket, a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. A testület elnökét – az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján – a miniszterelnök nevezi ki. Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt/működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az intézetek az MTA névjegyét használhatják, ha a követelményeinek megfelelnek. A kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia alapján (beleértve a finanszírozást is) működik, működtetését önálló jogi személy végzi. Ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik. A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az intézethálózat finanszírozása legalább a 2019. évi színvonalon biztosított.

Március 21-én ülést tartott az Akadémia Elnöksége melyre meghívást kaptak az MTA kutatóközpontjainak főigazgatói és önálló jogállású kutatóintézeteinek igazgatói. Döntésük értelmében az MTA a Lendület-kutatócsoportok vezetőinek, az Akadémia dolgozói közösségének és a tudományos közösségtől érkező egyéb vélemények figyelembe vételével folytatja a tárgyalásokat az ITM-mel.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka