Inno-tér
2019. március 21.

Szupravezető anyagok fejlesztése és tesztelése

A Miskolci Egyetem és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) együttműködési megállapodást írt alá a következő generációs hadronütköztető szupravezető alapanyagokból álló alkatrészeinek fejlesztésére és tesztelésére.


A genfi székhelyű CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, amelyhez Magyarország 1992-ben csatlakozott. Itt üzemeltetik a Nagy Hadronütköztetőt (LHC), ami meghatározó szerepet tölt be a részecske- és atomfizikai kutatásokban. A jelenlegi fejlesztés alatt álló Nagy Hadronütköztető várhatóan egy évtizeden belül a jelenlegi teljesítményének tízszeresét lesz képes leadni, amihez csúcstechnológiával fejlesztett és tesztelt, jelentős számú szupravezetőből álló alkatrészre lesz szükség.

A Miskolci Egyetem 2038-ig szóló együttműködési megállapodásának köszönhetően közvetlenül be tud kapcsolódni a CERN által végzett kutatások nemzetközi élvonalába. Ez az első formális együttműködési megállapodás a két intézmény között, mely az egyik legmagasabb szintű nemzetközi tudástranszfernek ad teret. A most induló projektben összesen mintegy 30 miskolci oktató, kutató, doktorandusz és hallgató működik együtt a CERN tudóscsapatával.

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, az aláírást követően kiemelte: „Folyamatosan fejlesztjük kutatói infrastruktúránkat abból a célból, hogy minél jelentősebb szerepet tudjunk játszani a nemzetközi térben. A mostani megállapodással formálisan is megteremtette kutatói közösségünk a világszínvonalú tudományos munka és érvényesülés lehetőségét.” A CERN azért is választotta magyarországi kutatói bázisának a Miskolci Egyetemet, mert itt egyszerre áll rendelkezésre a szupravezető anyagok fejlesztését és tesztelését lehetővé tevő műszaki és technológiai háttér, ami régiós szinten is egyedülálló képesség. Az Egyetem vezetése abban bízik, hogy a tudástranszfer keretében megvalósuló projekt sikere újabb nemzetközi kutatási megbízásokat fog vonzani Miskolcra, így tovább fokozódhat a helyi kutatói közösség nemzetközi érvényesülése és láthatósága.
Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: „Fontosnak tartom, hogy egyre több hazai felsőoktatási intézmény képessé váljon jelentős hozzáadott értéket teremtő nemzetközi kutatási projektben részt venni, amire kiváló példa a Miskolci Egyetem és a CERN között most parafált együttműködési megállapodás is.”

Forrás: Miskolci Egyetem

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka