Inno-tér
2020. szeptember 11.

Tervezett irodai egészség

A mesterséges intelligencia bevonásával a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának szakemberei rendhagyó módon közelítenek az építészeti, belsőépítészeti tervezési folyamatokhoz.


Az egészség egyre inkább felértékelődik az épü­letek tervezésekor, létrehozásakor. A tudo­mány ma már foglalkozik ezzel, ugyanakkor az épületet használó ember még kevésbé érzékeli, hogy miként hat az egészségére, ha elektromos vezetékek futnak a falban, hogy eltérő akusztikai kondíciók tartoznak a különböző felületekhez, hogy a mester­sé­ges fény tulajdonságai miként befolyásolják a közérzetüket.

A pécsi egyetem munkatár­sai elgondolkodtak azon, hogy ezekből az ismér­vek­ből lehet-e rendszert építeni? Több kérdést megfogalmaztak a témával kapcsolatban: például lehet-e kondicionálni, hogy egy tér egészségesebb legyen, és milyen paraméterek alapján fogalmaz­ható ez meg? Programozható-e képletszerűen, mérnöki, akár in­formatikai megoldások segítségével úgy a tér, hogy az egészséges le­gyen a használója számára? A parametrizált komfortról szóló kutatást a szakemberek a munkaterekre szűkítették le.

A projekt tavaly nyáron indult, és a most záruló Téma­területi Kiválósági Programban zajlik, de a kar már benyújtotta a folytatáshoz szükséges pályázatát. A koronavírus-járvány új megközelítést is adott, hiszen az otthon végzett munka előtérbe kerülése a lakóterekkel való építészeti szem­pon­tok szerinti foglalkozást is szükségessé tette.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka