Inno-tér
2024. június 3.

Több mint 25 millió Ft ösztöndíjat osztottak ki a legkreatívabb és leginnovatívabb középiskolások versenyén

Immáron 33. alkalommal meghirdetett, 2023-24. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 2-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 12 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800 000 forintos, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola 900 000 forintosos díjban részesült.


A középiskolás fiatalok számára 2023 októberében meghirdetett verseny a végére ért. Ősszel 193 diák nyújtott be összesen 138 pályázatot, melyből 71 jutott tovább. A mentorálások, szabadalomkutatás és tudománykommunikációs tréning után, az áprilisi határidőre végül 58 pályázat készült el. A 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság ezek közül kiválasztotta a 28 döntős pályamunkát.

Május 31-én délelőtt Czigány Tibor, BME rektora ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Ezt követően Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkárral, valamint Pakucs János a szervezőbizottság elnökével közösen a legkiválóbb iskolákat ismerték el egy diplomával és jelentős pénzdíjjal. A nyilvános kiállítást számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A június 1-ei gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésére az ÖbölHáz Rendezvényközpontban került sor. A legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 3 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Birkner Zoltán, MISZ alelnöktől, Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkártól, Gulyás Balázs, HUN-REN elnöktől, Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám, NKFIH elnöktől és Jakab László, OTIO zsűrielnöktől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és Borbás Dorka, Ferenczy-díjas üvegtervező által készített üvegdíjat is kaptak.

Első díjban részesültek, ezáltal a nemzetközi színtéren is képviselhetik hazánkat:

  • Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja „Kvantum mágnesesség - Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje” c. pályázatával. Konzulensei: Schnider Dorottya és Tóth Kristóf
  • Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja „[2]Katenán - Együtt vagy külön?” c. munkájával. Konzulensei: Tóth Imre és Bogner Marcell Márk
  • Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, „Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver” c. pályázatával.
  • Vida Ákos, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium „3D nyomtatott alkatrészek rétegtapadásának növelése új nyomtatási módszerrel” c. pályázatával.


Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy Magyarországot 2024 szeptemberében az első díjas pályázatok képviselik az Európai Bajnokságon, Katowicében, a „35. EU Fiatal Tudósok Versenyén”, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az Európai Uniós díjakért (3 500-7 000 euró).

A díjátadáson 12 kitűnő középiskolai, természettudományt oktató, innovatív szemléletű tanár kapott elismerést és jelentős pénz díjat, valamint odaítélték a Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Simon Dorka-Borókának, „Cerebromics” c. pályázatáért, aki a Székely Mikó Kollégium diákja.

A díjazottakról és a további 18, kiemelt dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány ITT.


A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka