Inno-tér
2019. december 16.

Új egyetemi k+f+i szakmenedzserképzés indul

A hazai innovációs rendszer megújításának egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az egyetemi tudásközpontok és a vállalati szféra szoros együttműködése mindinkább elősegítse a kutatás-fejlesztési tevékenység gyakorlati hasznosulását. Az ökoszisztémában elindult folyamatok hatására máris nő az igény a sokoldalú, menedzserszemléletű szakemberek iránt: a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem ma közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai támogatásával 2020 februárjától új egyetemi szakirányú továbbképzést indít kutatási és innovációs menedzserek képzésére.


Fehérvölgyi Beáta, Birkner Zoltán és Szabó Lajos

Az egyetemi innovációs ökoszisztéma erősítését és a felsőoktatási-ipari együttműködést többféle pályázati finanszírozással és új együttműködési platformok kezdeményezésével is ösztönzik a döntéshozók. „Az innovációs ökoszisztéma megújulásában fontos lépés az egyetemi szakirányú továbbképzés megjelenése – jelentette ki Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a budapesti eseményen. – Fontos, hogy az egyetemi tudásbázisok szilárd alapjaira támaszkodva egyre több piacorientált együttműködés alakuljon ki a kutatók és a vállalkozások között, ez pedig megnöveli a keresletet az olyan szakemberek iránt, akik a két szférát összekapcsolva alkalmasak a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek magas színvonalú tervezésére, előkészítésére, fenntartható és koordinált megvalósítására.”

Az országban először a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem reagált az új munkaerőpiaci igényre. A Corvinuson már most lehet jelentkezni a 2020 februárjától induló a két féléves „kutatási és innovációs menedzser” továbbképzésre, később két féléves mesterszakkal is bővülni fog a kínálatuk. Szabó Lajos, az Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta: „A nálunk végzett szakemberek rendelkeznek majd projektmenedzseri és vezetői képességekkel. Egyaránt alkalmasak lesznek a versenyszférában megvalósuló innovációs programok vezetésére, valamint elméleti kutatási projektek irányítására is. Megtanítjuk őket az innováció mikro- és makrokörnyezetének ismeretére, tudni fogják majd, hogyan lehet innovációs forrásokhoz jutni, miként kell egy-egy projektet megvalósítani, milyen jogi és szabadalmi követelményeknek kell megfelelni. Tehát a gyakorlatban azonnal alkalmazható tudással vértezzük fel hallgatóinkat.”

A Pannon Egyetem szintén meghirdette az új szakirányú továbbképzést, a dunántúli hallgatóknak kínálva versenyképes és piacképes tudást ahhoz, hogy a megújuló innovációs ökoszisztéma szakértőivé váljanak. „A Pannon Egyetem több tudományterületet lefedő képzési és kutatási portfóliójára építve hidat képezünk a műszaki és az üzleti, az akadémiai és a piaci területek között annak érdekében, hogy az itt végzett menedzserek képesek legyenek tudományos alapú innovációkat nemzetközi szinten is piacképes termékké és szolgáltatássá fejleszteni” – mondta el Fehérvölgyi Beáta, az Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Horváth Zita az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a sajtóbejelentéshez hozzáfűzte: „A jövő felsőoktatásának kulcsszavai: verseny, minőség, teljesítmény és siker. Az ország gazdasági és társadalmi jólétéhez ugyanis csak a minőségi oktatáson keresztül vezet az út, egy egészséges innovációs környezet megteremtésével. A ma bejelentett kezdeményezés is ezt a célt szolgálja.”

További információk a Corvinus Egyetem új képzéséről ITT

További információk a Pannon Egyetem új képzéséről ITT

Forrás: NKFIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka