Inno-tér
2022. április 14.

Várja a pályázókat Magyarország legrangosabb designpályázata

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen, idén 43. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD). Hazánk legrangosabb designpályázatára 2022. május 1-jéig lehet jelentkezni.


Az MFD nyilvános díjpályázata a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését és a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességét hivatott elősegíteni. A jövőről való felelős gondolkodás, a fenntarthatóság, az ökológiai szempontok figyelembevétele nélkül ma már nincs designkoncepció. Aki tervez – épületet, tárgyat, szolgáltatást, környezetet vagy technológiát –, az minden projektjével a jövőnket formálja. Egy kreatív megközelítés, innovatív technológiai megoldás, az újrahasznosításon alapuló anyaghasználat lényeges problémákra vonatkozóan hozhat előremutató eredményeket. Mára a jövőtudatos designgondolkodás etikai alapállássá vált az elhivatott tervezők számára.

„Az elmúlt évek krízishelyzetei felerősítették a lokális hagyományok megismerésének és innovatív továbbgondolásának igényét, valamint a termékek élettartamának növelését és fenntarthatóságának egyre komolyabb figyelembevételét. A tudatos és felelős közös jövő megteremtése és formálása a fogyasztók szempontjai között is jóval fontosabbá vált, mint eddig bármikor” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács, illetve az SZTNH elnöke.

A tavalyi évben az elismerést többek között a Lakos Dániel által megálmodott, kényelmes és ergonomikus Tilt szék, a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, a Salt Communications Kft. munkája, a Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése és Szalai Bálint itthon. című enteriőr tárgycsoportja nyerte meg. A díjazott alkotásokból a tavalyi évhez hasonlóan a Budapest Design Week ideje alatt látogatható kiállítást szerveznek, ahol bárki megtekintheti az elismert pályaműveket.

Kassai Ferenc, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem – Design Campus szakvezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja így értékelte a díj szerepét: „A bírálás meghatározó fókusza számomra évről évre minden olyan hazai és nemzetközi folyamatra és designproblémára érzékeny és gyors reagálású tervezői válasz felmutatása és elismerése, mely aktuális és progresszív.”

A bizottság 2022-ben is a termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriákban várja a három évnél nem régebbi pályaműveket. Az elismert szakemberekből álló zsűri a beérkező alkotásokat két fordulóban, kategóriánként értékeli, olyan szempontok alapján, mint formai minőség, újszerűség, versenyképesség, felhasználóbarát kialakítás vagy a fenntarthatósági szemlélet érvényesülése. A díjra tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak.
A díjazott és különdíjas pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forint pénzjutalomban részesülhetnek, amelyet a díjhoz kapcsolódó, 2022 őszén megrendezendő kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek majd át.

A zsűri elnöke idén Kassai Ferenc grafikusművész; tagjai Koós Pál habil. formatervező; Árkossy Tamás okl. faipari mérnök, címzetes egyetemi docens; Dániel Tünde formatervező; György Árpád Hunor formatervező; Hefkó Mihály DLA belsőépítész; Kecskés Orsolya ötvösművész, ékszertervező; dr. Lógó Emma ergonómus; Szabó Ádám Csaba keramikusművész; Tomcsányi Dóri divattervező és Vargha Balázs habil. grafikusművész.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2022. május 1. éjfélig várják a mfd@hipo.gov.hu e-mail címen.

A pályázati felhívás ITT érhető el.

Forrás: SZTNH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka