2019. december: jegyzet, portré, ipar 4.0, automatizálás, it, kiállítás/konferencia, tudomány, geológia, anyagtudomány, biológia, orvostudomány, egészségipar, startup, paragrafus, innováció, mérés, disszemináció, zöldkörnyezet, robotika, agrárium, vízgazdálkodás, építés, ökológia, okostechnológia, fenntarthatóság, energiagazdálkodás
Portré Portré

Sohasem engedett a minőségből

„Egyszerű mérnökként is teljes életet éltem volna, feltéve, ha az ezer szállal kapcsolódik a kutatás-fejlesztéshez” – nyilatkozta magazinunknak Bokor József villamos­mérnök, a Számítás­technikai és Automatizá­lási Kutató­inté­zet (SZTAKI) tudomá­nyos igazgatója, akit előző interjú­alanyunk, Závodszky Péter bio­fizikus ajánlott. Az MTA természet­tudományi alelnöke ahhoz nem adja nevét, hogy az Akadémia bár­milyen politikai cél reklámozá­sának eszköze legyen, támogasson vagy tagadjon tudományon túli célokat. – Tiszadobon, a ma alig három­ezres Szabolcs-­Szatmár-­Bereg megyei települé­sen nőtt fel. Általános iskola bizonnyal volt a faluban, de közép­iskola biztosan nem. Milyen emlékeket őriz első tizennégy évéről? – A faluban mindenki ismert mindenkit. Én a helyi orvos fiával barátkoztam, aki évtizedek­kel később a SZTAKI-ban dolgozott,...
Tudomány Tudomány

Muszáj-e belebetegednünk a munkába?

A munka és az egészség­károsodás együtt jár. Bár elméletileg lehetséges, hogy a munkavégzés ne hasson negatívan egészségi állapo­tunkra, ám erre a valóságban ritkán van példa. A foglalko­zás-­egészség­ügy szakemberei ugyanakkor messze­menőkig képesek segíteni abban, hogy a munka­végzés egészségi kockázatai az elfogad­ható szint alatt maradjanak. Jóllehet az utóbbi évtizedek­ben jelentős fejlődés történt e téren, a gazdasági és egzisztenciális megfontolások gyakran nehezítik az üzem­orvosok munkáját. Pedig ők jelenthetnék az egészség­meg­őrzés első védvonalát.

Tudományos Világfórum Budapesten

Spórák a Marson

Furcsa csont­szövet kacsákban

Zöld Zöld

Alkalmazkodás a változó körülményekhez

A mai agrárkutatásnak és innovációnak az az egyik legfontosabb feladata, hogy olyan alkal­maz­­kodó...

Akiknél nem a víz az úr

Erdősítéssel a klíma­változás ellen

Természeti értékeink térképen

 • Inno-tér

  Több nőt az IT-szektorba!

  Az információs és kommunikációs technológiai szakmákban foglalkoztatott nők aránya idehaza továbbra is mélyen az EU-átlag alatt van. Az Eurostat legfrissebb munkaerő­piaci adatai szerint az uniós tagállamok 16,5 százaléka helyett Magyar­országon a női munkaerő aránya 9 százalék alatt van, ráadásul az IT-területen dolgozó nők több mint harmadát zavarja a férfiak dominanciája.
 • Inno-tér

  Rangos magyar siker az MI területén

  Az elsősorban HR chatbot megoldásokat fejlesztő magyar ChatBoss Team bekerült a világ legígéretesebb, mesterséges intelligenciával foglalkozó startupjai közé. A hazai startup a Choose Paris Region (Párizsi Befektetési Ügynökség) által szervezett nemzetközi üzleti kapcsolatépítő eseményen került be a deep tech szektor legnagyobbjai közé.
 • Inno-tér

  A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

  A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása.
 • Inno-tér

  Autista gyerekek új tanára

  Mesterséges intelligenciával felvértezett, zöld tollas, 60 centiméter magas robotot fejlesztett ki a Dél-kali­forniai Egyetem (University of Southern California) kutató­csoportja. A Kiwi nevet viselő „okosmadár” autista gyermekek tanulását támogatja – a próba­­tesztek alapján komoly hatékonysággal.
 • Inno-tér

  Tanuljuk az önmérsékletet

  Mérsékeltebb hulladéktermeléssel, illetve tudatosabb újrahasznosí­tással mindannyian sokat tehet­nénk a bolygónkért.
Innotéka