2016. június: portré, atomenergia, tudomány, egyetem, it, anyagtudomány, innováció, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, megújuló energia
2016. június 1.

Szerző:
Szalontai József

Kábelcsévélő-fejlesztés

Az MVM Paksi Atomerőműben a reaktortartály ultrahangos vizsgálatát végző rendszer egyik eleme a kábelcsévélő berendezés, amely a teleszkóp által mozgatott jel- és erőátviteli kábelek, valamint a csatolóközeg-csövek adagolását biztosítja.


A berendezésnek körülbelül 2 méteres hely áll rendelkezésre ahhoz, hogy 8 méteres kinyúlású kábeleket gyűjtsön és feszítsen, amit többszöri kábeldobon történő átvetéssel lehet megoldani.
Ilyen szerkezet természetesen már létezett. Ez a berendezés vízszintes elrendezésű, görgős kocsiból álló csévélő volt, ahol a visszahúzó erőt szintén görgők által vezetett súlyokkal oldották meg. A berendezés már jó ideje működött, és ez idő alatt derültek ki az alábbiakban összefoglalt hiányosságok:

 • A csévetartó kocsi görgői vízszintes elrendezésű csőszerkezeten gördültek, amelyek az idő elteltével deformálódtak. A csévélőkocsi emiatt akadozva haladt, a biztos visszahúzásához nagy erőre (sok súlyra) volt szükség.
 • A nagy visszahúzó erő a kábeleket terhelte, ami sérülésekhez vezetett. Különösképpen az ultrahangos jelkábelek (Siemens-szállítás) sérülései során jelen­tett ez problémát, egyrészt, hogy meg­­hibásodásuk esetén nem lehetett a mérést elvégezni, másrészt ezeknek az amúgy is drága alkatrészeknek a cseréje igen időigényesnek bizonyult.
 • A kábelbefűzés hosszan tartó és bonyolult művelet volt.
 • A szerelt berendezés miatt a forgóasztal támgörgőinek karbantartását nem lehetett elvégezni.

A hiányosságokat számba véve, az erőmű anyagvizsgáló szakemberei új kábelcsévélő fejlesztésére adtak megbízást társaságunknak, a TRI-G Bt.-nek. Pontosan definiálták a kábelekre ható maximális erőhatásokat, a hajlítási sugarakat és minden egyéb követelményt.

A kábelcsévélő berendezés 3D terve

Társaságunk az alábbi fejlesztési elképzeléseket tűzte ki célul:

 • Legyen a berendezés gyorsan telepíthető, könnyű és kis méretű.
 • Legyen a kábelbefűzés egyszerű, gyors.
 • Legyen a különböző kábelvastagságok miatt hosszkiegyenlítő szerkezet a berendezésen. (Az új kábelek átmérői jobban különböznek egymástól!)
 • Legyenek a kábelmegfogások újak, megbízhatóak.
 • Legyen a berendezés függőleges elrendezésű, hogy ne zavarja a forgóasztal karbantartását.
 • Legyen a kábelekre ható erő szabályozható.
 • Legyen a berendezés megbízható, hogy a vizsgálat idején ne kelljen a működésébe beavatkozni.

A fenti kívánalmak figyelembevételé­vel kifejlesztettük az új berendezést, amely alumíniumkonstrukció lett (Bosch profil­szerkezet), rugóerővel biztosítottuk a hosszkiegyenlítést, a függőleges mozgó kocsi tömege biztosítja a megfelelő kábelfeszítést, ami ellensúlyokkal állítható, az elrendezés konzolos, így a kábelbefűzés egyszerű és gyors. A berendezés lényegesen kisebb, mint az előző.

A kábelcsévélő berendezés gyártóművi próbája

A berendezés beállítására és első próbáira veresegyházi telep­helyünkön, az erőmű szakértőinek jelenlétében került sor. A szerkezet jól vizsgázott, némi módosítást követően a helyszínre szállítottuk, és 2015-ben, a 3. blokki anyagvizsgálat során a helyszíni „éles” üzembe helyezése is megtörtént.

A kábelcsévélő berendezés a helyszínen

Az új kábelcsévélő berendezés – a kívánalmaknak megfelelően – megbízhatóan működött, a több napig tartó anyagvizsgálat során egyszer sem kellett beavatkozni vagy állítani rajta, tehát leszögezhetjük, hogy egy sikeres közös fejlesztést hajtottunk végre.•

 
Innotéka