Az energiaipar sem „férfidolog”

A nők mind a műszaki, mind a tudományos területeken nagyszerű karriert tudnak építeni – hívta fel a figyelmet a TechCsajok című rendezvénysorozat budapesti állomásán, az ELMŰ Nyrt. fővárosi sportcsarnokában dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke.


A TechCsajok rendezvénysorozatot a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara azzal a céllal hívta életre tavaly, hogy a középiskolás lányok körében is népszerűsítsék a műszaki szakmai pályákat. Minderre azért van szükség, mert a nők Magyarországon kevésbé képviseltetik magukat a műszaki szakterületeken, különösen a technika, a természettudományok és az informatika területén. Annak ellenére, hogy a felsőoktatásban tanulók több mint fele nő, ez az arány a fizika területén 23, a járműtervezésben és -gyártásban 18, a számítástechnikában 15, míg az elektronika és automatizálás területén csupán 7 százalék.
„Az ilyen kezdeményezések sokat segíthetnek abban, hogy a megfelelő szakmát válasszuk” – jelentette ki dr. Marie-Theres Thiell a rendezvény megnyitóján.

Dr. Marie-Theres Thiell

Az elnök asszony fon­tosnak tartotta azt is, hogy a fiatalok már korán elgondolkodjanak ezen, ezért is vállalt szerepet az ELMŰ-ÉMÁSZ ebben a programban. Beszédében arra bátorította a 14–18 éves lányokat, hogy tekintsenek példaképként azokra a nőkre, akik „férfiasnak tartott” szakmát választanak, és ott vezetőként is érvényesülni tudnak.

Katona Gábor (balról), a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügy­vezetője, dr. Fábián Ágnes, a Henkel Magyarország ügyvezetője, dr. Marie-Theres Thiell, dr. Thomas Narbeshuber, a BASF kelet-európai vezetője és Dirk Wölfer, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője

Mint leszögezte, az biztos, hogy a nők mind a műszaki, mind a tudományos területeken nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nagyszerű karriert tudnak építeni. Véleménye szerint ma már az energiaipar sem „férfidolog”: természetesen a nőket is bármikor szívesen látják a vállalatcsoportnál. A műszaki, informatikai vagy természettudományi pályán való elhelyezkedésre bátorította a fiatal nőket Lévai Anikó is egy videoüzenetben. A miniszterelnök felesége azt ajánlotta a fiataloknak, hogy ne féljenek a technikától, tanulják meg használni azt, mert a technika nemcsak az élet része, hanem segítője is. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint pedig el kell érni, hogy a nők is bátran válasszák a műszaki pályát, és női létük ne legyen ennek akadálya.

A TechCsajok rendezvényt idén májusban az ország négy városában, a főváros mellett Pécsett, Békéscsabán és Debre­cenben tartották meg. A sorozat minden állomásán több mint 15 német és magyar vállalat vonult fel, amelyek változatos standokkal, robotokkal, kísérleti installációkkal, digitális já­tékokkal és más eszközökkel mutatták be a leendő hölgyhallgatóknak, hogy milyen sokszínű a mai, modern vállalatok műszaki-termelési háttere és termékpalettája. A témát még hitelesebbé tette, hogy egy pódiumbeszélgetés keretében sikeres női vállalatvezetők, mérnökök vagy hallgatók számoltak be arról, hogyan találták meg a műszaki pályát, és milyen változatos munkaköröket kínálnak e területen a cégek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka