2012. január 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Köz-biztonság

Nem kérdés, hogy a közösségi hálózatok egyre népszerűbbek, különösen a fiatalok, a fiatal felnőttek, illetve egyes gyorsan reagáló marketingkommunikációval bíró vállalatok életében. Tán nincs is olyan szegmense (köz)életünknek, amelyre ne találhatnánk megoldást, információt, egy-egy közösségi oldal böngészése alkalmával. Gondolunk-e vajon a biztonságra közben?


Nos, állítólag nem. Az adatvédelmi hatóság elő­írja a szolgáltatók részére a lehetőség megteremtését – a biztonságos böngészésre és közösségi jelenlétre –, világos azonban, hogy még mindig a felhasználón múlik, mit enged meg a „messziről jött embernek”, vagyis mennyire korlátozza meg­jelenését az interneten.

IT szakemberek szerint a közösségi oldalak mögül gyakran hiányzik a megfelelő biztonságtechnikai szakértelem, és biztonsági megoldásaikat a média felé hatékonyabban közvetítik, mint a felhasználók felé. Tapasztalat, hogy ha változás történik egy-egy oldalon, az automatikusan minden felhasználót egyaránt érint: az adatvédelmi beállításoknál minden pipa a helyén van, vagyis a látogatóhoz központilag a legszabadabb hozzáférést engedélyezik.

Nem mintha a Facebook tette volna kötelezővé – bár ott minden alkalmazásnak HTTPS protokollt kell használni –, a kommunikációs technika miatt mégis úgy tűnhet, hogy a biztonságos böngészés inkább a közösségi oldalak szabályainak betartásához szükséges. Pedig mindenki, aki weboldalt működtet, gondolhat erre az egyszerű megol­dásra, különösen akkor, ha:

  • webshopot üzemeltet;
  • bankkártyás fizetést működtet;
  • kereskedelmi tevékenységet folytat;
  • kritikus adatokat tárol (partnerek, felhasználók adatait);
  • vagy egyszerűen csupán saját admin felületét szeretné biztonságban tudni, felhasználóival együtt.


Egyes webszolgáltatók a szükséges SSL tanúsítványt már a náluk történő regisztráció mellé biztosítják, mások pedig, szolgáltatótól függetlenül, szándékaink és az oldal működtetése alapján állítják ki a szükséges dokumentációt. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka