Inno-tér
2017. január 6.

Fogyasztói trendek

Rövidesen a mesterséges intelligencia és virtuális valóság kerül a fogyasztói érdeklődés középpontjába, derül ki az Ericsson (NASDAQ: ERIC) ConsumerLab várható fogyasztói trendekről szóló, tavaly év végén megjelent, jövőbe tekintő éves jelentésének legújabb, hatodik kiadásából.


A jelentés egyik központi témája a mesterséges intelligencia (MI), amelynek jelentősége a fogyasztók szerint folyamatosan növekszik mind a magánéletben, mind a munkavégzésben. A jelentés a vállalat több mint húszéves globális kutatási tapasztalatainak felhasználásával, a világ 14 nagy­városában élő, haladó internethasználók körében készített online felmérés eredményei alapján készült. Bár a kutatás „csak” 27 millió főt reprezentál, ők azok, akik a legkorábban veszik át a technológiai újdonságokat, így véleményük a jövőbeli trendek felmérése szempontjából fontos és iránymutató.

Íme néhány a legfontosabb fogyasztói trendek közül

A haladó internethasználók 35 százaléka szeretne mesterséges intelligencia tanácsadót munkahelyén, negyedük pedig a mesterséges intelligenciát már menedzsereként is elfogadná. Ugyanakkor a válaszadók mintegy fele tart attól, hogy az MI robotok miatt rövidesen sokan elveszíthetik állásukat. Mivel a fogyasztók egyre több automatizált alkalmazást használnak, ezzel elősegítik az IoT (Internet of Things) általános elterjedését.

Forrás: Ericsson

A gyalogosok önvezető autókat szeretnének. Úgy tűnik, a jövő az önvezető autóké lesz. A gyalogosok egynegyede nagyobb biztonságban érezné magát az úttesten való átkeléskor, ha az utakon kizárólag önvezető autók közlekednének, és 65 százalékuk saját magának is önvezető autót szeretne. És igen, ahogy az önvezető autók valósággá válnak, úgy növekszik az igény az általuk okozott rosszullét kezelésére – a válaszadók 30 százaléka jelezte, hogy szükségük lesz majd megfelelő gyógyszerekre, hogy ne „kavarodjon fel a gyomruk” autózás közben. A felhasználók egyharmada szerint a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazások miatt fellépő rosszullét miatt is szükség lesz gyógyszerekre… A virtuális valóság (VR) felhasználók közel négyötöde szerint mindössze három éven belül a VR megkülönböztethetetlen lesz a fizikai valóságtól. A válaszadók fele már most is szívesen használna olyan kesztyűt vagy cipőt, amellyel interakcióba léphet virtuális tárgyakkal.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka