Inno-tér
2017. július 24.

Kutatásra és tudástranszferre fókuszáló megállapodás

Plazma-elektrolitikus oxidációs folyamathoz szükséges speciális tápegységet fejleszt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, a budapesti székhelyű Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kutatásra és tudástranszferre fókuszáló keretmegállapodásának részeként, melyet a Bálványosi Szabadegyetem alkalmával kötöttek. A projekt keretében az egyetem a kutatóközponttal karöltve közösen feltérképezi a tudományos és üzleti hasznosítás lehetőségét is.


A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. nagy hagyománnyal rendelkezik speciális, piaci igényekre szabott kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megtervezésében és teljes körű menedzselésében. Tevékenysége kiterjed az európai, illetve a keleti piacokra is. A Kutatóközpont kiváló kapcsolatokat ápolt eddig is a határon túli, Kárpát-medencei kutatóintézetekkel, az akadémiai szféra meghatározó intézményeivel, jelesül a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel is.

A mai napon, a Bálványosi Szabadegyetemen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara együttműködési keretmegállapodást kötött a Bay Zoltán Nonprofit Kft-vel, így a tudományos együttműködések immáron konkrét fejlesztési projektben is formát ölthetnek, melynek keretében az Egyetem egy plazma-elektrolitikus oxidációs folyamathoz szükséges speciális tápegységet fejleszt, illetve a Kutatóközponttal karöltve közösen feltérképezik a tudományos és üzleti hasznosítás lehetőségét is.

„Az együttműködési megállapodás egy hosszú távú kooperáció első mérföldköve, amely már most konkrét kutatási és tudásmenedzsment projektben testesül meg. Azt gondolom, hogy jelentős KFI projektek indíthatók el az anyaország, illetve a határon túli akadémiai szféra és a helyi üzleti környezet kiemelkedő szereplői között.” – hangsúlyozta Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezetője, a megállapodás alkalmával.
„A Sapientián zajló mérnöki képzés és kutatási tevékenység, az Egyetem küldetésének megfelelően, jelentős mértékben kíván hozzájárulni az erdélyi műszaki értelmiség utánpótlásának biztosításához, az akadémiai és a gazdasági szféra közötti kapcsolat erősítéséhez.” – mondta Dr. Kelemen András, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja.

Az együttműködés első szakaszában, a közös K+F folyamat során kifejlesztett és tesztelt berendezés a Bay Zoltán Kutatóintézet budapesti központjában fog beszerelésre kerülni, majd hasznosulni.

Forrás: Bay Zoltán Nonprofit Kft.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka