Inno-tér
2021. január 4.

30 éves a Magyar Innovációs Szövetség

A Magyar Innovációs Szövetség sajtóközleményt tett közzé az évforduló alkalmából, melyet harminc K+F, illetve innováció iránt érdeklődő szervezet alapított meg 1990. december 14-én.


Az innováció gazdaságélénkítő hatása az alapítás időszakában még sem a hazai közvéleményben, sem az államvezetésben nem volt elismert. Nem kis mértékben szövetségünk erőfeszítéseinek eredményeképp ma már az „innováció” természetes kifejezéssé, az innovációs tevékenység a gazdasági élet meghatározó tényezőjévé vált. Alapításunk után 14 évvel – egyik fő törekvésünk eredményeképp – 2004-ben innovációs törvényt fogadott el az Országgyűlés, ellenszavazat nélkül, újabb 14 év elteltével megvalósult másik fő célkitűzésünk: létrejött az innovációs folyamatokat koordináló, összehangoló minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Szövetségünk az innováció területén működő különböző szervezeteket, intézményeket horizontálisan integráló, szakmai és érdekvédelmi szervezetként jött létre, és működik a mai napig, amely Európában egyedülálló. Az alapító intézmények, vállalatok közül hét még jelenleg is működik. A közvetlen és közvetett tagok (csak vállalkozások, illetve intézmények) száma megközelíti a hétszázat. Tevékenységünk, két önálló, de egymással szoros kapcsolatban lévő rendszerben valósul meg:

 • szakmai érdekképviselet, érdekérvényesítés,
 • nnováció tevékenység elismertségét támogató akciók, rendezvények, szolgáltatások.


A Magyar Innovációs Szövetség

 • szakmai állásfoglalásai meghatározó módon befolyásolják a döntéseket minden kutatás-fejlesztést, innovációt érintő kérdésben, átlagosan havonta ad ki szakmai véleményt;
 • tisztségviselői átlagosan havonta tartanak előadást különböző szakmai rendezvényeken;
 • éves közgyűlése az innovációs szféra egyik legnagyobb szakmai eseményének számít;
 • alapító társtulajdonosként 22 innovációs szervezet létrehozását segítette;
 • képviselőin, megbízottain keresztül mintegy 20 testületben közvetlenül is képviseli tagszervezeteinek érdekeit;
 • a hazai sajtóban évente több száz híradás jelenik meg a tevékenységéről, 2006 óta Média Díjat adományoz;
 • kéthetente megjelenő Hírlevele az innovációban érdekeltek szélesebb körét informálja.


Évente szervezzük az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, melynek keretében több mint 4500 fiatalt mozgósítottunk, akik közül kiválasztottunk 405 kiemelkedően tehetséges magyar diákot.

Másik országos jelentőségű kezdeményezésünk a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat. Az eddigi felhívásokra beérkezett 1275 pályaműből 1100 volt megvalósult, sikeres innováció, és ezek közül 218 kapott különböző innovációs díjat. A díjak ünnepélyes átadására 2001 óta az Országházban kerül sor.

Az elmúlt 30 évben az innováció élénkítését támogató további kiemelt rendezvényeink voltak még:

 • az Innoforum Hazai Szellemi Termék Börze,
 • „Lépés a jövőbe” országos design pályázat,
 • NOVATech.Com, Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny,
 • EU Fiatal Tudósok Versenyének 15. döntője,
 • a tudománynépszerűsítő THE és a „meet the scientist˝ programok.


A Magyar Innovációs Szövetség tisztségviselőit, szakértőit társadalmi munkában végzett kiemelkedő szakmai munkájukért állami kitüntetésekre, illetve díjakra terjesztette fel 2005-től kezdve. Tisztségviselőink összesen 18 alkalommal részesültek magas elismerésben.
Szövetségünk a mai napig alapvető célkitűzésének tekinti az innováció gyorsításának támogatását, az ország innovációs képességének növelését. A szövetség azzal, hogy három évtizeden át következetesen képviselte az alapítók által megfogalmazott célokat, a hazai közéletben az innovációt érintő kérdésekben megkerülhetetlen tényezővé vált.

Dr. Pakucs János alapító, jelenleg tiszteletbeli elnök
Dr. Szabó Gábor elnök
Dr. Antos László ügyvezető igazgató

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka