Inno-tér
2024. február 26.

Közérthető tudomány, elérhető kutatók

Az 1800-évek óta egyre hosszabb és hosszabb életre számíthatnak az emberek. Ezt azonban nem követte pontosan az, hogy az életük mekkora részét töltik egészségben. Egy biztos: tovább élünk ma, mint régen, de életünk nagyobb részét töltjük valamilyen betegséggel küzdve. Ez hatalmas terhet ró az elöregedő társadalmakra: míg az 1950-es években 9 aktív munkavállaló tartott el egy idős embert, ma az a szám közelebb áll a 2-höz. E téma köré szerveződött a legutóbbi Science Cafe, Szegeden.


A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine – HCEMM) küldetése, hogy olyan terápiás és diagnosztikai eljárásokat fejlesszen ki, melyek elősegítik az egészséges öregedést. A kutatáson túl a HCEMM azonban feladatának tekinti a tudományos ismeretterjesztést is. Ennek jegyében HCEMM Science Café néven indított rendezvénysorozatot, amelynek legutóbbi eseményére 2024. február 22-én került sor Szegeden.
A tegnapi eseményen dr. Juhász Szilvia, a Rák Mikrobiom Kutatócsoport vezetője a daganatos betegségek és a bélrendszerben élő baktériumok, illetve a táplálkozás közötti kapcsolatokról beszélt közérthetően, mégis hitelesen. Előadásával rávilágított arra, hogy minden ember szervezetében élnek különféle mikroorganizmusok, melyek között vannak hasznosak és vannak olyanok is, amelyek káros egészségügyi folyamatokat indíthatnak el. Előadásában kiemelte, hogy a helyes táplálkozás támogatja a hasznos mikroorganizmusokat és segít kiszorítani a kártevőket.
Dr. Farkas Eszter, a HCEMM-SZTE Agyi Keringés és Metabolizmus Kutatócsoport vezetője a sztrókról tartott előadást, mely Magyarországon az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség. Hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy a hirtelen megjelenő tüneteket a beteg környezetében lévők minél gyorsabban ismerjék fel, ami jelentősen növelheti a túlélési esélyeket. Kutatása sztrókon átesett betegek teljesebb felépülését is segítheti.
Kiss Nóra, a HCEMM kommunikációs és PR menedzsere hangsúlyozta: „Különösen nagy öröm, hogy a szegedi Science Café teltházas lett, hiszen a HCEMM központja is a délalföldi városban van. Tekintettel az óriási érdeklődése, nemzetközi szinten elismert kutatóinkkal még az idei évben ellátogatunk Budapestre, Debrecenbe és Pécsre is, hogy minél szélesebb körben, közérthető módon adjunk tájékoztatást a legfrissebb kutatási eredményekről az egészségmegőrzés terén.”

Forrás: HCEMM

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka