Inno-tér
2024. február 22.

A magyar startupok felemelését célozza a Startup Kerekasztal

A hazai startup ökoszisztéma legjelentősebb szereplőit ültette egy asztalhoz a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ). Egy sorozat első eseményeként megszervezett Startup Kerekasztal olyan új formája a piac együttműködésének, amelyen a legfontosabb piaci és állami szereplők vitatták meg a magyar startup vállalkozások helyzetét, a rendelkezésre álló lehetőségeket és igényeket.


A Nemzeti Innovációs Ügynökség célja, hogy a saját szervezésében létrejött találkozón a résztvevők egy asztalnál beszéljék meg azokat a szabályozási, finanszírozási és egyéb feladatokat, amelyek a magyar startup ökoszisztémát képesek magasabb szintre emelni és támogassák, hogy minél több olyan startup jöjjön létre Magyarországon, amely képes lesz sikeresen a nemzetközi piacra lépni.

Az eseményen résztvevő szereplők egyetértettek abban, hogy a magyar startup ökoszisztéma fejlesztése érdekében 3 kulcsterületen szükséges beavatkozásokat meghatározni. Az első, hogy minél több startup jöjjön létre, a második a korai fázisú finanszírozási kérdések, a harmadik terület pedig az ökoszisztéma nemzetközi láthatósága. A meghívottak között volt a Hungarian Business Angels Network (HUN-BAN), a Magyar Innovációs Szövetség, a Virt DB, a Startup Hungary, a Hungarian Venture Capital Association (HVCA), a Design Terminál, a STRT Holding Zrt., és a Turbine Kft. képviselői, míg kormányzati oldaláról a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az MNB is.

„A NIÜ célja, hogy a legpiacibb állami szereplőként támogassa a magyar innovációs és startup ökoszisztéma valamennyi szereplőjét annak érdekében, hogy minél több nemzetközileg is versenyképes magyar tulajdonú innovatív és startup vállalat jöjjön létre Magyarországon és érjen el sikereket a külpiacokon” – mondta el felvezetőjében Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója. Hozzátette: a szervezet célja úgy dinamizálni az ökoszisztémát, hogy ez ne konkurencia legyen a piaci szereplőknek, hanem kiegészítő eszközöket nyújtson. Ezek lehetnek nemzetközi szintű támogatások az ökoszisztéma szereplőinek, analízisek és jelentések, kultúraformáló kampányok, vagy éppen tanácsadói és összekötő szerepvállalás a kormányzati döntéshozók és a piac között.

A mintegy háromórás egyeztetésen abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánkban több jól működő, valódi startup kell, amelyeket láthatóvá is kell tenni nemzetközi szinten. A szereplők megvitatták és ütköztették a befektetésekkel és képzésekkel kapcsolatos véleményeiket és tapasztalataikat is. Végül rangsorolták azokat a problémákat és akadályokat, amelyben segítséget várnak a NIÜ-n keresztül a kormányzattól. Az egyeztetések egy hónap múlva folytatódnak.

Forrás: NIÜ
Nyitókép: Deposithos/Rawpixel

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka