A home office előnyei

A pandémia legsúlyosabb időszakának végére több mint tízsze­re­sére nőtt a közzétett távmunka-lehetőségek száma. A munka­vállalói felmérésekből is az derült ki, hogy az emberek 60 százaléka legszívesebben teljes home office-ban dolgozna.


A kutatások azt mutatják, hogy leginkább a könnyebb átjárás a munka és a magánélet között, valamint a napi ingázás elkerülése játszik ebben meghatározó szerepet. A felmérések szerint a legalább részben otthonról dolgozó kollégák 77 százalékának munkavégzése hatékonyabb lett, közel harmaduk pedig több feladatot végzett el egységnyi idő alatt, mint az irodában.

Rugalmas munkavégzés, költségoptimalizálás, bizalom, együttműködés.

Az előnyök ellenére a cégek részéről továbbra is ellenállás és a kontrollvesztéstől való félelem tapasztalható, pedig „a vállalatok oldaláról is számos közvetett vagy közvetlen előny származik a rugalmas munkavégzés támogatásából, kezdve a költségopti­malizálástól, a tehetségek bevonzásán és megtartásán át az álta­lános márkaépítésig, sőt ez a szemlélet óhatatlanul elve­zet a bizalomra, együttműködésre és bevonódásra épülő vállalati kul­túra kialakulásához, vagyis igazi dimenzióváltást hozhat az egész szervezet számára” – magyarázza Gönczy Gábor, a Stylers in­for­máció­technológiai cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa.

Milyen eszközökkel aknázhatják ki a vállala­tok a távmunka előnyeit és kerülhetik el annak buktatóit?

  • A munkaidő-nyilvántartó szoftveres megoldások nem csupán az aktív időszakokat, elvégzett feladatokat, pihenő­időket képesek követni, de extra funkcióként akár a delegá­lásban és a projektmenedzsmentben is óriási segítséget nyújthatnak.
  • A digitális munkamenedzsment objektív hátteret ad a hasonló területeken dolgozó munkatársak értékelésére, információval szolgálhatnak, hogy miként lehetne javítani a szervezet egészének teljesítményén. Az adatalapú értékeléshez ugyanakkor fontos személyes visszajelzéseket is kapcsolni, és valós időben jelezni, ha a munkavállaló az adott napon nagyon jól dolgozott, vagy valamire jobban oda kell figyelnie.
  • Az egységesen használt és megfelelően bevezetett digitális kommunikációs eszközök közösen használt vállalati applikációk, szerkeszthető „to do” (teendő-) listák támogathatják a csapatmunkát, és hatékonyabb együttműködést, kölcsönös megértést is hozhatnak a munkavállalói csoportok között, melyek korábban nehezebben értették meg egymást.
  • A vállalati képzési rendszereket digitalizáló platformok, mint például az online képzési modulok, a virtuális oktatási napok, interaktív és videós edukációs anyagok jobban megszólíthatják a kollégákat, több országban tevékenykedő vállalatok esetében pedig közös alapot és tudásanyagot adnak a munkavállalóknak, méghozzá rugalmas és időzóna-független formátumban.

A home office a mentális egészségre veszélyt is jelenthet. Ezért egyre több cég nyújt munkavállóinak célzott lehetőségeket a kikapcsolódásra és a feltöltődésre. Ez lehet testmozgás, utazás, pszichológiai tanácsadás, de felértékelődtek a napi kontaktust biztosító belső kommunikációs eszközök és felületek, valamint a kollégák lelkiállapotát felmérő kérdőívek is. Ezek mind elősegítik, hogy a munkavállalók a távolság ellenére is a cég életének részesei lehessenek.

„A fenti megoldásokban egy közös van: ha nem készítjük őket megfelelően elő, nem biztosítjuk az informatikai hátteret és a vezetői elköteleződést, használatuk inkább teher lesz a kollégáknak, sőt, úgy érzik, hogy folyamatos kontroll alatt akarjuk őket tartani. Ezért fontos, hogy nagyfokú tudatossággal fogjunk bele ezekbe a projektekbe, célzott kommunikációs üzenetekkel tegyük érdekeltté a munkavállalókat a rendszerek használatában” – mondja Gönczy Gábor.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka